Uutta tietoa liikenteen suuresta verouudistuksesta – tämä kaikki on nyt tarkastelussa - Autot - Ilta-Sanomat

Uutta tietoa liikenteen suuresta verouudistuksesta – tämä kaikki on nyt tarkastelussa

Hallituksen elvytyspakettisuunnitelmassa mainitaan lyhyesti myös kansalaisia laajasti koskettava liikenteen suuri vero- ja maksu-uudistus.

Suomen kestävän kasvun ohjelma – alustava elpymis- ja palautumissuunnitelma -dokumentin on julkaissut päivämäärällä 15.3. valtioneuvosto eli Suomen hallitus.

18.3.2021 9:49

Tämän viikon alussa julkistetusta Suomen kestävän kasvun ohjelma, alustava elpymis- ja palautumissuunnitelma -nimisestä, lähes 300-sivuisesta dokumentista löytyy uunituoretta tietoa liikenteen verotuksen tulevaisuudesta.

Käytännössä otsikon ”Kestävän liikenteen verouudistus” alla mainitaan muun muassa se, että liikenneverouudistuksen on tarkoitus koskettaa ”kansalaisia ja yrityksiä laajasti”.

Lisäksi dokumenttiin on kirjattu, että parhaillaan tarkastelun alla on useita uusia veroja – mukaan lukien paljon puhuttu kilometrivero.

”Liikenteen verojärjestelmä pohjautuu jo nykyisin keskeisiltä osiltaan hiilidioksidipäästöjen verottamiseen ja verotasot ovat korkeita. Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä on tarve hallitusohjelman mukaisesti vähentää edelleen, mikä voi edellyttää nykyistä voimakkaampia ohjauskeinoja. Samalla kuitenkin hiilidioksidipohjaisen verojärjestelmän tuotot ovat pitkällä aikavälillä laskussa puhtaiden käyttövoimien yleistyessä”, dokumentti toteaa ja jatkaa vielä:

”Valtiovarainministeriön työryhmä antaa toimenpidesuosituksia tarvittavista verotoimista liikenteen päästöohjauksen tehostamiseksi ja veropohjan turvaamiseksi. Työ kattaa kaikki nykyiset liikenteen verot: polttoainevero, autovero (car tax), ajoneuvovero (vehicle tax) ja muut liikenteen verot.”

”Työryhmä tarkastelee myös mahdollisia uusia veroja kuten esim. kilometriverot (km-based taxes).”

Verouudistuksen täytäntöönpanon osalta uunituoreessa kestävän kasvun ohjelmassa sanotaan päivämäärälle 15.3. päivättynä, että työryhmä antaa suosituksensa ”keväällä 2021”, minkä jälkeen ”suosituksia käsitellään poliittisesti ja muutosten osalta valmistellaan tarvittava lainsäädäntö”.

Ehkä kiintoisinta kyseisessä dokumentissa on kuitenkin se, ettei liikenneverohankkeen ”Odotettavissa olevat esteet” -kohtaan ole merkitty mitään.

Verouudistuksen rinnalla kulkevan fossiilittoman liikenteen suunnitelman osalta samaiseen estekohtaan on kuitenkin kirjattu merkintä ”Ei odotettavissa olevia esteitä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?