Voiko liikenteen viherryttämisestä tulla Suomelle uusi vientikärki? ”On syntymässä laajat markkinat” - Autot - Ilta-Sanomat

Voiko liikenteen viherryttämisestä tulla Suomelle uusi vientikärki? ”On syntymässä laajat markkinat”

Keskuskauppakamari ja ITS Finland haluavat liikennealasta uuden kärjen Suomen vientiteollisuuteen.

Älyliikennealan toimijoiden mukaan liikenteen globaaleilla markkinoilla olisi kysyntää Suomessa kehitetyille ratkaisuille.­

4.3. 11:08

– Päästöjä vähentäville ratkaisuille on syntymässä laajat markkinat, kun EU:n mammuttimaiset suunnitelmat liikenteen viherryttämiseksi etenevät. Nyt on aika hyödyntää suomalaista digiosaamista ja käynnissä olevaa valtavaa liikenteen murrosta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava liikenne- ja elinkeinopoliittinen asiantuntija Päivi Wood.  

Samaa mieltä on reilut satajäseninen älyliikenteen parissa toimivista yksityisyrityksistä sekä viranomaisista ynnä tutkimus- ja oppilaitoksista koostuva ITS Finland.

– Suomi ja suomalaiset toimijat ovat hyvin asemoituneet liikennealan murroksen edelläkävijöinä, mikä näkyy sekä vientivetoisena kasvuna että investointeina suomalaisyrityksiin. Alan ekosysteemikehitys on hyvässä vauhdissa. Systemaattisella työllä ja panoksilla digitalisaatioon vauhditamme alan digivihreää vientiä ja työpaikkojen syntymistä, toteaa ITS Finlandin ohjelmajohtaja Laura Eiro.

Keskuskauppakamari ja ITS Finland näkevät Suomen liikennealan on jo nyt merkittävänä strategisen kasvun ja viennin toimialana, joka työllistää arviolta 175 000 henkilöä yli 31 000 alan yrityksessä.

– Suomessa on liikennealalla useita jo vakiintuneita ja hyvässä kasvussa olevia yrityksiä, jotka kehittävät kestävän liikenteen ratkaisuja. Näiden yritysten pärjäämisellä tulee olemaan merkittävä vaikutus niin ilmastoratkaisujen kuin alan osaamisen kehittymiselle, sanoo Wood.

Keskuskauppakamari ja ITS Finland pitävät tärkeänä, että liikennealaan panostetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmassa ja EU-rahoitusta hyödynnetään entistä vahvemmin.

Lisäksi yritykset ja alan järjestöt olisi keskuskauppakamarin ja ITS:n mukaan ”otettava nykyistä vahvemmin mukaan liikenteen tulevaisuuskeskusteluun muun muassa vaikutusten arviointien kehittämiseksi ja yhteisen ymmärryksen rakentamiseksi liikennetoimialan murroksesta. EU- ja kansainvälistä vaikuttamista tulee tehdä etupainotteisesti ja tiiviisti toimialan kanssa”.

Keskuskauppakamari ja ITS Finland järjestivät eilen ”Liikenteen digitalisaatiosta kasvua ja vientiä –tapahtuman, jossa pureuduttiin EU:n politiikka- ja sääntelykehityksen mukaan tuomiin uusiin kasvun mahdollisuuksiin liikenteen digitalisaatiossa ja viherryttämisessä”. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?