SAK esittää hallitukselle tuloveroalennuksia vastineeksi bensiinin ja dieselin odotettavissa olevasta hinnannoususta - Autot - Ilta-Sanomat

SAK esittää hallitukselle tuloveroalennuksia vastineeksi bensiinin ja dieselin odotettavissa olevasta hinnannoususta

Ammattijärjestö ei määrittele haluamiensa veronalennusten suuruusluokkaa, mutta haluaa niiden kohdistuvan kaikkein pienituloisimmille autontarvitsijoille.

Myös SAK pitää polttoaineiden hinnannousua yhtenä liikenteen päästövähennysten väistämättömänä seurauksena.­

19.2. 17:40

Miten odotettavissa olevat bensiinin ja dieselin hinnankorotukset pitäisi tarkalleen ottaen kompensoida? SAK:n mukaan vastaus löytyy kaikkein pienituloisimpien tuloveroista.

”On todennäköistä, että polttoaineiden hinnat tulevat nousemaan (hallituksen Fossiilittoman liikenteen tiekarttaan liittyvien) päätösten seurauksena. Vaikka hallitus ei nostaisi polttoaineveroa, sekoitusvelvoitteen nosto vaikuttaa polttoaineen hintaan korottavasti.”

Näin toteaa nyt pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen Fossiilittoman liikenteen suunnitelmasta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, johon kuuluu noin miljoona suomalaista työntekijää.

SAK:n näkemyksen mukaan liikenteen kunnianhimoiseen päästövähennystavoitteeseen pääseminen edellyttää siis joko sekoitusvelvoitteen veronkorotuksia tai päästökauppaa, joista ainakin jälkimmäiseen ammattijärjestö suhtautuu juuri julki tulleen lausuntonsa mukaan ”varovaisen myönteisesti”.

Järjestön mielestä mainittujen myötä tulevia hinnankorotuksia on kuitenkin kompensoitava, jotta ne eivät kohdistuisi kohtuuttomasti ”esimerkiksi pienituloisiin ihmisiin, jotka tarvitsevat autoa päivittäisessä elämässään”.

Tämän osalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK toteaa lausunnossaan, että ”toimivin keino kompensaation toteuttamiseksi olisi pienituloisille kohdistetut tuloveronalennukset”, sen enempää kuitenkaan erittelemättä.

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettamassa parhaillaan työryhmää arvioimaan ja valmistelemaan Suomen kansallisen tieliikenteen päästökauppaa. Työryhmää on jo etukäteen ohjeistettu muun muassa tekemään ehdotukset yritysten ja kotitalouksien mahdollisista kompensaatiomalleista, joilla polttoaineiden hinnannousun tuomia kustannuksia palautettaisiin ainakin kaikkein köyhimmille kansalaisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?