Hondan 5 600 eurolla ostanut löysi pian yli 3 000 euron vauriot – syyllistettiin huijausyrityksestä - Autot - Ilta-Sanomat

Hondan 5 600 eurolla ostanut löysi pian yli 3 000 euron vauriot – syyllistettiin huijausyrityksestä

Käytettynä ostettu katsastettu auto osoittautui 2 000 km:n ajon jälkeen pahasti vialliseksi.

Oliko takajousi katkennut jo ennen kaupantekoa? Kuluttajan ja myyjäliikkeen näkemykset katkeamisen ajankohdasta olivat kaukana toisistaan.­

23.2. 6:49

Kuluttajan ja myyjäliikkeen näkemykset käytettynä ostetusta autosta vaurioista ovat joskus kaukana toisistaan: 14 vuotta liikenteessä ollut Honda CR-V -henkilöauto on hyvä esimerkki näkemyseroista.

Kuluttajan mielestä 5 600 euroa maksaneessa autossa oli jo ostohetkellä yli 3 000 euron remontin tarve. Myyjäliikkeen mielestä kyse oli kuluttajan huijauksesta. Kuluttajariitalautakunta suositti lopulta 1 240 euron hyvitystä kuluttajalle.

Mistä tarkalleen oli kyse? Näin riita kyti ja eteni.

Kuluttaja ehti käyttää japanilasta autoaan vain kaksi viikkoa, kun vikarypäs paljastui. Auto oli alun perin otettu käyttöön 2007. Kuluttaja osti sen kesällä 2019. Ostohetkellä autolla oli ajettu 258 000 kilometriä. Ennen kaupantekoa tehdyssä koeajossa ei ilmennyt minkäänlaisia ongelmia.

Kun uusi omistaja oli ajanut 2 000 kilometriä, virheitä alkoi paljastua. Peräkärryä vedettäessä auton kytkin alkoi luistaa, ja sitten selvisi paljon muutakin.

Autoon oli asennettu vääränmallinen takavetoakseli. Se ei ollut edes kunnolla paikoillaan ja irrottuaan se takatasauspyörästö ja vetoakseli rikkoontuivat. Selvisi myös, että takajousi oli katkennut jo aikoja sitten, Myös toisen takajarrun kiinnitys oli puutteellinen.

Kuvassa näkyvä Honda CR-V edustaa saman aikakauden mallia, jollaisesta kuluttaja ja myyjäliike riitelivät.­

Kuluttaja vaati myyjäliikkeeltä kaupan purkua tai 3 140 euron korjauskuluja.

Myyjäliike kiisti ostajan vaatimukset. Olihan ostaja saanut kunnon alennuksen kauppaa solmittaessa ja koeajossa varmistanut, että alla on toimiva auto.

Liikkeen mielestä kuluttajan kertomat viat olivat sellaisia, että jos ne olivat olemassa jo kaupantekohetkellä, niin ne olisi huomattu. Myyjän mukaan mahdolliset viat olisivat tulleet ilmi katsastuksessa, joka oli tehty ennen kaupan solmimista.

Takavetoakseli ei ollut edes kunnolla paikallaan.­

Jousen katkeamisen myyjä arveli johtuneen liian raskaasta vetokuormasta, ja ylikuormasta seurasi lisäksi vetoakselin irtoaminen.

Myyjäliikkeen mielestä ostajan esittämä korjauslaskelma perustui huijaukseen, sillä osia saisi puolet halvemmalla. Auto oli myyjän mukaan ollut kunnossa ja se toimi niin kauan, kunnes oli joutunut vetämään liian raskasta kuormaa.

Myyjäliikkeen mukaan ostaja saisi perusteetonta etua, jos liike maksaisi edes pienen osan laskusta.

Hondan tasauspyörästö vioittui vääränmallisen takavetoakselin vuoksi.­

Kuluttajariitalautakunta totesi ratkaisussaan, että myyjä ei vastaa vioista, kun kyse on normaalista kulumisesta. Ostajan on varauduttava siihen, että käytettynä ostettuun autoon voi joutua tekemään korjauksia jo pian kaupanteon jälkeen.

Lautakunta totesi näytetyksi, että takavetoakseli oli vääränmallinen ja se aiheutti myös tasauspyörästön vaurioitumisen. Takajousi oli lautakunnan arvion mukaan katkenneena jo kaupantekohetkellä, eikä ollut syytä epäillä, että rikkoutuminen olisi ollut ostajan syytä. Auto oli siten viallinen laissa tarkoitetulla tavalla.

Auto oli korjattavissa eikä virhe ollut auton ikään, hintaan ja ajettuihin kilometreihin nähden sellainen, että kauppa olisi pitänyt purkaa.

Yksimielinen lautakunta suositti, että myyjäliike hyvittää kuluttajalle 1 240 euroa remonttikuluista. Ratkaisu tehtiin tammikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?