Sähköllä ajava Harri, 46, koukuttui ilmaisiin lataus­paikkoihin ja hakee nyt latureilta jäätelöt ja kakutkin – ”Olen addikti”

Helpot ja edulliset latausmahdollisuudet houkuttelevat Harri Kotakoskea asioimaan myös sellaisissa kauppaliikkeissä joissa ei muutoin tulisi käytyä ehkä lainkaan.

Sähköautot yleistyvät nyt katukuvassa prosentuaalisesti kovaa vauhtia. Monet kaupalliset toimijat kuten ostoskeskukset ja ravintolat ovat keksineet houkutella sähköautoilijoita asiakkaiksi tarjoamalla edullista tai joskus jopa kokonaan ilmaista latausta.

– Haluaisin avautua, olen addikti. Juoksen ilmaisten latauspisteiden perässä vaikka siinä ei ole aina mitään järkeä.

Näin kertoo Ilta-Sanomille espoolainen Harri Kotakoski, 46, joka on ajaa nykyään kaikki arkiajonsa sähköautolla ja on samalla myös ilmaisten latauspisteiden suurkuluttaja.

– Valitsen lounasravintolankin ilmaisen latauspisteen perusteella. Joskus kolmannen kauppakeskuksen jälkeen joudun turvautumaan taas samaan intialaiseen vain sen takia, että kyseisen ravintolan parkkihallista löytyy 14 kappaletta Type 2 -latauslaitteita, Kotakoski sanoo pilke silmäkulmassa.

Type 2 on sähköautoiluun liittyvä termi, joka tarkoittaa nykyaikaisissa sähköautoissa käytettävää seitsennapaista latauspistoketyyppiä.

– Perhematkailussakin käännytään samojen Hesburgereiden pihoihin ainoastaan latauslaitteiden perässä. Mikäli tyttäreni saa suostuteltua vaihteeksi poikkeamaan idylliseen perinneruokapaikkaan, pitää ainakin jälkiruoaksi käydä hankkimasta jäätelöä ja kakkua latauspisteen vierestä, Kotakoski jatkaa ja kiittelee vielä erikseen Lidl-kauppaketjun tehokkaita ja asiakkaille kokonaan ilmaisia latausasemia.

Tarjolla olevissa ilmaislatauspisteissä on suuria teknisiä eroja, jotka tuntuvat käyttäjälle lähinnä latausnopeutena. Alin ääripää on yleensä 8 ampeerin ”siivouspistorasia”, josta noin tunnin aikana saadulla energialla ajaa ehkä vain jokusen kilometrin. Parhaimmillaan ilmaiseksi on kuitenkin tarjolla jopa eräänlaista puolipikalatausta, eli ajoakkuun siirtyy reilussa tunnissa energiaa jopa lähemmäs sadan kilometrin edestä.

– Lidlissäkin tulee nykyään käytyä harva se päivä, kun ei kehtaa autossa odotella latauksen edistymistä vaan pitää käydä ostamassa jotakin sillä välillä kun kulkuväline elpyy latausruudussa.

Kotakoskea tarjolla oleva ilmainen ajosähkö viehättää ajoittain niin paljon, että joskus miestä melkein hävettää.

– Ehkä eniten häpeän sitä, että saatan viedä joltain toiselta sähköautoilijalta mahdollisuuden ladata autoaan vaikka hänellä saattaisi ehkä olla siihen minua suurempi tarve. Itsehän voisin ladata kotonakin.

Sähköautopiireissä on Kotakosken mukaan ollut viime aikoina paljon puhetta ilmaislatauksen niin sanotusta ”ilmainen ämpäri” -vaikutuksesta.

Siihen liittyy muun muassa keskustelu latausaseman varaamisesta sekä se, kenellä on milloinkin eniten tarvetta sähkölle.

Käyttöetiketissä olennaista on muun muassa sähköauton latauksen hidastuminen ajoakun täyttyessä ja ylipäätään ladattavien hybridien ja sähköautojen erilainen tarve lataukselle.

Siinä missä ladattava hybridi jatkaa matkaansa bensan voimalla, täytyy tyhjäakkuisen sähköauton jäädä odottamaan vapautuvaa latauspistettä.

Toisaalta hybridiä tulisi ladata mahdollisimman usein päästöjen vähentämiseksi, kun sähköautolle taas riittävät harvemmat lataukset

–  Kummatkin tarpeet tulisi huomioida, Kotakoski miettii.

Kotakoski kertoi latausmieltymyksistään ensimmäisenä Facebookin Sähköautot nyt -ryhmässä.

Sähköautoiluun kuuluu myös latausetiketti ja sen noudattaminen

Yleinen sähköautoilijoiden suositus ja toive on, kun auto saavuttaa yli 80 prosentin latauksen, että latauspiste vapautettaisiin seuraavan asiakkaan käyttöön. Tämä johtuu siitä, että näin sujuva asiointilataus mahdollistuu mahdollisimman monelle sähköautoilevalle asiakkaalle.

Viimeisten prosenttien saaminen ajoakkuun kestää myös yleensä melko pitkään, eli sähköautoa ei ole myöskään välttämättä järkevää ladata aina aivan täyteen asti – varsinkin jos lataus on minuuttihintaista.

Auton ajoakun varaustilaa voi yleensä seurata auton omalla mobiiliapplikaatiolla, jonka avulla sujuu myös latauksen lopettaminen ja pistokkeen vapauttaminen seuraavan lataajan käyttöön.

Silloin tällöin sähköautojen latauspisteillä näkyy myös laputettuja autoja.

Tällainen laputtaminen liittyy tyypillisesti nimenomaan latauspaikkojen varaamiseen ja viesti lapussa kuuluu useimmiten suunnilleen näin:

”Hei, autosi on pysäköity sähköautoille tarkoitetulle latauspaikalle. Sähköautoilijat tarvitsevat paikkoja autojensa lataamiseen ja olisikin hienoa, jos voisit ensi kerralla pysäköidä toisaalle. Kiitos.”

Lähde: K-Lataus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?