Kuluttaja osti Mersun nelivetoisena – neljä kuukautta myöhemmin omistaja kurkkasi auton alle ja totuus valkeni

Auton hankkineen ajoilo loppui, kun totuus ostoksen ominaisuuksista selvisi.

Kuluttaja vilkaisi auton alle ja voimansiirtolaitteet paljastivat auton takavetoiseksi. Kuluttajan mielestä autosta ei voi päältäpäin nähdä, onko se nelivetoinen vaiko takavetoinen. Hänelle totuus auton vetotavasta selvisi vasta neljän kuukauden ajon jälkeen.

Tämä kuluttajariitajuttu julkaistiin Ilta-Sanomissa ensi kerran 1. helmikuuta 2021.

Kuluttaja osti Mercedes-Benz C 320 -henkilöauton kesällä 2019. Hän oli pitkään himoinnut nelivetoista saksalaista ajettavakseen.

Kaupat tehtiin vuonna 2007 käyttöönotetusta Mercedes-Benzistä. Autolla oli ajettu 303 000 kilometriä. Kauppahinta oli 12 300 euroa.

Ajoiloa kesti vain neljä kuukautta. Sitten kuluttaja kurkkasi auton alle ja hänen maailmansa romahti: auto olikin takavetoinen.

Kuluttaja koki tulleensa jymäytetyksi, koska oli maksanut takavetoisesta autosta 4 000 euroa ylihintaa. Omistaja vaati myyjäliikkeeltä 2 500 euron hinnanpalautusta.

Perusteluissaan kuluttaja totesi, että puuttuvaa nelivetoa ei voi huomata päältäpäin. Vasta kurkkaus auton alle paljastaa totuuden.

Myyjä kiisti korvausvaatimuksen ja ilmoitti, ettei autoa ollut myyty nelivetoisena. Myyjä kertoi käyneensä ennen kaupantekoa ostajan kanssa lävitse Nettiautossa olleen virheellisen tiedon ja totesi, että palvelu oli täyttänyt auton vetotavan väärin, kun rekisteritietoja oli syötetty.

Auto oli ollut ostajaehdokkaalla noin vuorokauden ajan koeajettavana ennen kauppaa, ja sinä aikana kyllä pystyy havaitsemaan, onko auto nelivetoinen vaiko takavetoinen, myyjä muistutti.

Liikkeen näkemys oli, että auto myytiin markkinahintaisena, takavetoisena ja siinä kunnossa, jossa se myyntihetkellä oli.

Ostaja yritti myyjän mielestä vain rahastaa. Myyjäliike piti myös kohtuuttomana, että kuluttaja vetoaa neljän kuukauden jälkeen myynti-ilmoituksen tekstiin, jonka oikaistu tieto oli tiedossa kauppaa tehtäessä.

Kun auto on myyty ”sellaisena kuin se on” -varaumalla, siinä katsotaan olevan virhe, jos tavara ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan autosta annettiin virheellistä tietoa ennen kaupantekoa.

Auton vetotapaa ei ollut merkitty kauppakirjaan. Lautakunnan mielestä vetotapa on keskeinen ominaisuus ja sitä koskeva virheellinen tieto on voinut vaikuttaa kaupan syntyyn.

Autossa oli virhe kuluttajansuojalain mukaan ja lautakunta suositti yksimielisesti, että liike antaa ostajalle 2 000 euron hyvityksen. Tavoitteestaan kuluttaja jäi vain 500 euroa.

Alennus perustui arvioon siitä, kuinka paljon auton vetotapa vaikutti myyntihintaan. Yksimielinen ratkaisu on tammikuulta 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?