Uusi työryhmä on aloittanut fossiilittoman liikenteen ensivaiheen toteutussuunnittelun – tässä ovat ryhmän jäsenet - Autot - Ilta-Sanomat

Uusi työryhmä on aloittanut fossiilittoman liikenteen ensivaiheen toteutussuunnittelun – tässä ovat ryhmän jäsenet

Uunituore ministeriöiden välinen ”Fossiilittoman liikenteen ohjausryhmä” kokoontui ensimmäisen kerran eilen torstaina.

Fossiilittoman liikenteen tiekartta eli valtioneuvoston periaatepäätös kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi on lausunnoilla 19. helmikuuta asti. Lausuntokierroksen jälkeen valmistelu jatkuu virkatyönä.

5.2. 13:37

Uuteen ohjausryhmään, jonka tehtävänä on edistää niin sanotun fossiilittoman liikenteen suunnitelman käytännön toteuttamista, kuuluvat edustajat liikenne- ja viestintäministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä, ympäristöministeriöstä ja valtiovarainministeriöstä.

Puheenjohtajana ryhmässä toimii liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd) poliittinen valtiosihteeri Pilvi Torsti (sd).

Ryhmän muita jäseniä ovat elinkeinoministerin poliittinen valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen (kesk), valtiovarainministerin poliittinen valtiosihteeri Maria-Kaisa Aula (kesk) sekä ympäristöministerin poliittinen valtiosihteeri Terhi Lehtonen (vihr).

Ainakin työnjaosta on jo puhuttu

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan ryhmä on ensimmäisessä kokouksessaan keskustellut jo ”kevään työnjaosta”, eli muun muassa työjärjestyksestä ja tehtävistä jotka liittyvät suunnitelman kuvaamien toimenpiteiden toteuttamiseen.

Käytännössä ryhmän työ tähtää siihen, että jo keväällä 2021 on tarkoitus päättää muun muassa ”uusista tuista ja kannustimista”, joilla edistetään liikenteen päästöttömyyttä.

Pidemmällä aikavälillä, mikäli kyseiset tuet ja muut toimenpiteet eivät tuota haluttuja päästövähennysmääriä, Fossiilittoman liikenteen tiekarttaan liittyy käytännössä myös vero- ja maksutasojen muutoksia.

Suunnitelma Suomen siirtämisestä kokonaan fossiilittomaan liikenteeseen on lausunnoilla 19. helmikuuta asti. Suunnitelman kuvaavat suurimmat muutokset nykytilaan verrattuna liittyvät läheisesti muun muassa yksityisautoiluun.

Mikä on poliittinen valtiosihteeri?

Poliittisten valtiosihteerien tehtävänä on toimia ministerin apuna poliittisessa ohjauksessa ja asioiden valmistelussa.

Käytännössä valtiosihteeri avustaa ja edustaa ministeriä tämän ohjeiden mukaan poliittisten linjausten muodostamisessa, ministeriöiden välisessä koordinoinnissa ja kantojen yhteensovittamisessa sekä hallitusohjelman toimeenpanossa ministerin toimialalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?