Yksityistietä hoitava Timo sai pankilta kirjeen, jonka mukaan hänen pitäisi siirtää nyt tiekunnan rahat omiin nimiinsä - Autot - Ilta-Sanomat

Yksityistietä hoitava Timo sai pankilta kirjeen, jonka mukaan hänen pitäisi siirtää nyt tiekunnan rahat omiin nimiinsä

Pankit ovat lähestyneet yksityisiä tiekuntia laajalti, kertoo isoja ongelmia pelkäävä Suomen Tieyhdistys.

Yksityisteitä hoitavat tiekunnat, joiden osakkaita ovat tiehen oikeutetut kiinteistöt käyttäjineen. Tien hoitaminen vaatii käytännössä myös rahaa ja rahansiirtoja, joten tosielämässä lähes kaikilla tiekunnilla on myös pankkitili.­

27.1. 11:21

Suomessa on noin 55 000 tiekuntaa, jotka pitävät yllä Suomen mittavaa yksityistieverkkoa.

Nyt pankit ovat lähettäneet laajalti kirjeitä näille tiekunnille.

Kirjeissä sanotaan, että tiekunnan tili lakkautetaan ja uusi tili on avattava henkilön nimissä yritystilinä, Suomen Tieyhdistyksestä kerrotaan.

Aikaa asian hoitamiseen annetaan vain kuukausi.

Yksi kirjeiden saajista on Vesilahden kunnan alueella kolmen yksityistien asioita talkoopohjalta hoitava Timo Ojanen, joka on postilaatikkoon tupsahtaneista kirjeistä harmissaan.

Ojanen on saanut kirjeen nyt kahden hoitamansa tiekunnan osalta, mutta odotettavissa on, että kolmannenkin tiekunnan nimissä saapuu pian kirje, jossa ilmoitetaan tiekunnan tilin lakkauttamisesta.

– Kirjeessä ei kerrottu syytä tilin lakkauttamiseen. Kun sitten soitin pankkiin, niin siellä vedottiin rahanpesulakiin. En ymmärrä miten asiaan vaikuttaa se, kenen nimissä tili on, ihmettelee Ojanen Suomen Tieyhdistyksen aiheesta lähettämässä mediakirjeessä.

Ojasen pelkona on, että tilimuutosten myötä myös tilinumerot vaihtuvat ja palvelumaksut nousevat.

– Tuntuu aivan käsittämättömältä, että tiekuntien rahat ovat jatkossa minun tililläni, Ojanen jatkaa.

– Yleensä tilinpitoon liittyvät asiat on käsitelty tiekunnan kokouksessa, mutta näin nopealla aikataululla ei siihen ole mahdollisuutta ja kun vielä koronakin rajoittaa kokouksien pitämistä.

Suomen Tieyhdistyksen mukaan vastaavaa on tapahtunut myös aiemmin, jonka jälkeen yhdistys otti yhteyttä Finanssivalvontaan.

Neuvonpidon jälkeen Finanssivalvonta lähetti tuolloin pankeille kirjeen, jossa kerrottiin, että tiekunnilta ei tarvitse edellyttää vahvaa tunnistamista.

Pankit luopuivat sen jälkeen tiekuntien y-tunnusvaatimuksesta ja tiekunnat saivat tuolloin pitää myös vanhan tilinsä.

Tiekunta on juridisesti ottaen niin sanottu yhteisetuus ja sen perustamisesta on säädetty yksityistielaissa.

Perustetuille tiekunnille annetaan aina yksilöinti- ja käyttöoikeustunnukset, jotka selviävät Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteristä.

– Mielestäni käyttöoikeusyksikkötunnuksen pitää riittää pankeille tiekuntien tunnistetiedoksi. Tiekuntien raha-asioiden hoitajat vaihtuvat jatkuvasti, joten suuri vaara on, että tilinpidon kanssa tulee vielä isoja ongelmia, kun tilit ovat henkilöiden nimissä, toteaa yksityistieasiantuntija Teuvo Taura Suomen Tieyhdistyksestä.

Taura kertoo, että tieyhdistyksen tietoon on myös tullut tapauksia, joissa henkilön nimiin avatuissa yksityistiekuntien tilien tiliotteissa ei näy lainkaan tiekunnan nimeä.

– Näin ei missään nimessä voi olla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?