Kannattaako kevytperävaunuun vaihtaa talvirenkaat? Moottori-lehti testasi - Autot - Ilta-Sanomat

Kannattaako kevytperävaunuun vaihtaa talvirenkaat? Moottori-lehti testasi

Autoliiton äänenkannattaja Moottori testasi, millainen on erityyppisten renkaiden pito talvisella ja märällä tiellä.

Moottorin tänään keskiviikkona ilmestyneessä numerossa julkaistu testi pureutuu kevytperävaunujen rengastukseen.­

27.1. 6:59

Testi osoitti, että vaikka laki ei vaadi jarruttomaan peräkärryyn talvirenkaita, niiden käyttö liukkaalla parantaa turvallisuutta merkittävästi.

Jos peräkärryssä käytetään läpi vuoden yhtä rengassettiä, varsinkin liukkaalla kelillä on noudatettava erityistä varovaisuutta, testin tulokset osoittivat.

Lumella peräkärryn ensiasennusrengas ja kesärengas vielä menettelevät, mutta jäällä niiden pito heikkenee dramaattisesti. Nasta- ja kitkarengas pitävät liukkaalla hyvin, mutta märällä asvaltilla pito on selvästi kesäkäyttöön tarkoitettuja renkaita heikompi.

O1-luokan jarruttomille perävaunuille ei ole määrätty talvirenkaiden käyttövelvollisuutta, vaikka viime kesäkuussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki nosti tällaisten kärryjen nopeusrajoituksen 100 kilometriin tunnissa.

– 100 km/h -nopeus on talvellakin sallittu esimerkiksi moottoriteillä, keskikaiteellisilla ohituskaistateillä ja pohjoisempana Suomessa sijaitsevilla maanteillä. Halusimmekin vastauksia kysymykseen, pitäisikö peräkärryä ympärivuotisesti käyttävän ottaa oma-aloitteisesti käyttöön talvirenkaat myös peräkärryssään, Moottorin päätoimittaja Eila Parviainen taustoittaa testiä.

– Tilastojen perusteella erityisesti talvikelin tai rengastuksen vaikutus vakaviin onnettomuuksiin näyttää mitättömältä. Tilasto kuitenkin tarkastelee asiaa historian valossa, eikä mukana ole vielä uusien nopeusrajoitusten vaikutusta. Päätimme siis toimia nyt ja testata, miten erilaiset renkaat vaikuttavat peräkärryn käytökseen, Parviainen perustelee.

Moottorin testissä käytetyt renkaat, koko 155/80 R13

Kenda Kargotrail 3G (peräkärryn M+S-ensiasennusrengas)

Continental Eco Contact 6 (kesärengas)

Nokian Nordman 7 (nastarengas)

Toyo Observe GSI-5 (pohjoismainen kitkarengas)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?