Ministeri väläyttää: Suomen valtio voisi jatkossa taata sähköautoja ostavien kansalaisten lainoja – ”Kertaostos, johon ei välttämättä ole rahaa”

Ympäristö- ja ilmastoministeri paljasti IS:lle, mitä hän tarkoitti puhuessaan ”autonhankinnan uusista mekanismeista”.

Voisiko valtiontakaus olla yksi ”Fossiilittoman liikenteen” tulevista tukimuodoista? Se selvinnee mahdollisesti jo muutaman kuukauden päästä kun hankkeen seuraavat poliittiset askeleet alkavat paljastua.

20.1.2021 7:06

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) kertoi viime perjantaina järjestetyssä liikenne- ja kuljetusalan elinkeinojärjestöjen webinaarissa muun muassa kansalaisille suunnitellusta uudesta autonhankintamallista, jossa ”yksittäisille kuluttajille pystyttäisiin luomaan mekanismeja, jotta auton hankintahintaa ei tarvitse maksaa kerralla”.

Idea olisi siis jonkinlainen vastaus uusien sähköautojen kalleuteen, mutta mitä Mikkonen oikein käytännössä tarkoitti?

Osamaksukauppa ja yksityisleasing ovat jo nyt mahdollisia ja autorahoitusta käytetään tätä nykyä karkeasti jo noin 60 prosentissa kaikissa Suomessa tehtävissä autokaupoissa. Eli mitä uutta Mikkosen mainitsemissa mekanismeissa voisi mahdollisesti olla?

Lähetimme ministerille asiasta tarkentavan kysymyksen. Kysymys kuului: mitä nämä ministerin viittaamat mekanismit käytännössä tarkoittaisivat.

Näin hän siihen vastasi:

– Monet haluaisivat vähentää liikkumisen päästöjään ja vaihtaa esimerkiksi sähköautoon. Uusi auto on kuitenkin iso kertaostos, johon ei välttämättä ole rahaa, vaikka se pitkällä aikavälillä olisikin kannattavaa käyttömenojen pienentyessä. Monissa osamaksukaupoissa ja yksityislainoissa korkokustannukset voivat olla korkeat ja toisaalta laina-aika lyhyt.

– Yksi vaihtoehto olisi, että valtio takaisi pankkien myöntämiä lainoja esimerkiksi sähköauton hankintaan, jolloin korkokulut madaltuisivat merkittävästi ja laina-ajat voisivat olla pidempiä, esimerkiksi 10 vuotta. Vastaavantyyppinen laina olisi käyttökelpoinen erilaisiin kansalaisten päästövähennystoimien rahoittamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?