Moni autoilija pärjää edelleen vallan mainiosti ilman sähkömoottoria, mutta autoteollisuudelle se on välttämättömyys päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Kuvaavaa on, että reilun vuoden päivät sitten esitelty uusi Renault Captur sai nopeasti myös sähkömoottorit voimanlähteikseen.
Liikkeelle Captur lähtee aina sähköllä.
Se ei varmastikaan haitannut automallin suosiota esimerkiksi auto- ja liikennetoimittajien järjestämässä Vuoden Auto Suomessa 2021 -kisassa, sillä Captur ylti kisassa finaaliin. Ajan merkki on myös se, että kolme kuudesta finalistista on täyssähköisiä (Porsche Taycan, Peugeot 2008 ja Volkswagen ID.3), kaksi pistokkeella ladattavia (Capturin lisäksi Škoda Octavia) ja yksi ”itselataava” (Toyota Yaris). Tammikuun 27. päivänä selviää, kuinka Suomen halvimpana pistokehybridinä markkinoitu Captur pärjää.
Vaihteenvalitsin sijaitsee ”kelluvalla” ulokkeella etuistuinten välissä. Kosketusnäytön ja fyysisten katkaisimien toiminnot on enimmäkseen suunniteltu fiksusti, vaikka ratinlämmittimen katkaisinta ei löydykään loogisimmasta paikasta eli ohjauspyörästä vaan sen alta kojelaudasta.
Sähköistämisestä Renault’lla on jo paljon kokemusta suositun Zoen ansiosta, mutta kuinka Captur suoriutuu sähköautona, kun lähdetään tien päälle? Kompakti crossover erottuu etenkin kaksivärisyydellään, mutta korkeajänniteakun koko on kutakuinkin samassa linjassa monen muun ”plugarin” kanssa.
Navigaattorissa auton sijainnin kertoo F1-Renault’n näköinen auto.
Ajotalouden seuraamista voi seurata kosketusnäytöstä. Kovin janoiseksi ei autoa voi moittia.
Captur E-Techin voimalinja koostuu vapaasti hengittävästä 1,6-litraisesta bensiinimoottorista, kahdesta sähkömoottorista ja monitilavaihteistosta. Automaattisessa ja kytkimettömässä vaihteistossa on neljä vaihdetta polttomoottorille, kaksi sähkömoottorille ja kaksi asentoa vapaalle. Laskennallisesti auton vaihteistossa on 15 eri ajotilaa. Ihan kiinnostavaa knoppitietoa, josta kuljettajan ei ajaessaan oikeastaan tarvitse tietää mitään.
Liikkeelle Captur lähtee aina sähköllä. Kosketusnäytön Multi sense -asetuksista löytyy Pure-ajotila, jolloin auto pyrkii liikkumaan pelkästään sähköllä, mikäli akussa on riittävästi varausta. Tuon ajotilan saa kätevämmin päälle myös kosketusnäytön alla olevasta EV-näppäimestä.
Mittariston värinäyttö kertoo muun muassa hybridijärjestelmän kulloisestakin toimintatilasta.
E-Save-valinnan myötä kuljettaja voi varata energiaa tulevaan sähköajotarpeeseen. Näin akun varaustaso pysyy vähintään 40 prosentin tasolla, jotta perillä pystyy ajamaan päästöttömästi. Sähköajolla voi mennä aina nopeuteen 135 km/h asti, mutta parhaimmillaan pehmeästi sähköllä etenevä auto on rauhallisessa kaupunki -ja taajama-ajossa.
Sport-ajotilassa kaikki kolme moottoria toimivat yhdessä, mikäli ajoakussa on riittävästi virtaa. Sport kytkeytyy automaattisesti päälle aina, kun kaasupoljin painetaan pohjaan. Tällöin varsinkin pitkissä kiihdytyksissä voimalinjan toiminta muistuttaa portaattoman CVT-vaihteiston hiukan kuminauhamaista käyttäytymistä. Toiminta on sinänsä koko ajan loogista vailla häiritseviä nykäyksiä.
Ohjaamossa työskentely on sujuvaa. Hallintalaitteet ovat hyvin ulottuvilla Istuimet voisivat tosin tarjota tukea enemmän.
Taka-istuin liikkuu pituussuunnassa 16 senttimetriä. Näin tavaratilaa voi kasvattaa jopa 557 litran kokoiseksi.
Ajotuntumassa yhdistyvät taloudellisuus ja puolijouheva rullaus, sillä esimerkiksi vauhdin hidastuessa regeneraation nimissä liike ei muutu täysin tahmeaksi, vaikka vaihteenvalitsin osoittaisi ”jarruttavaa” B-asentoa.
Ajoakku ja koko lataushybridin vaatima tekniikka nostaa auton omamassaa noin 200 kiloa. Lisäpainon vuoksi taka-akselissa on säädetty erillisjousitus. Ainakin koeajon aikana ratkaisu vaikutti onnistuneelta.
Sähköajoon vaadittavat tilpehöörit on sijoitettu siten, että sisätiloista ei ole tarvinnut tinkiä.
Kokonaiskapasiteetiltaan 9,8 kWh:n ajoakku mahdollistaa noin 50 kilometrin sähköajon, mutta esilämmityksestä huolimatta kahden plusasteen säässä ja sekalaisessa taajama-ajossa toimintamatka jää selvästi alle 40 kilometrin.
Akun saa ladattua sähköauton latauslaitteella täyteen kolmessa tai kotipistorasiasta noin viidessä tunnissa. Virran loputtua Captur E-TECH Plug-in hybrid toimii aina hybridin tavoin.
Latauskaapelit saa piiloon tavaratilan välinpohjan alle.
Koeajon jälkeen on helppo kirjata muistiin, että monitaitoinen Captur E-Tech on kelpo johdatus sähköautoiluun.
Renault Captur E-Tech Plug-In hybrid Intens
Moottori R4, 1 598 cm³, 68 kW (92 hv)/5 600 r/min, 144 Nm/3 200 r/min ja kaksi sähkömoottoria 49 kW (67 hv), 205 Nm, järjestelmäteho 117 kW (159 hv)
Akkukapasiteetti 8,8 kWh (netto)
Suorituskyky 0–100 km/h 10,1 s, huippunopeus 175 km/h
Kulutus 1,5 l/100 km 95E
CO2-päästöt 33 g/km
Voimansiirto A6, etuveto
Mitat p 4 227, l 1 797, k 1 567 mm, akseliväli 2 639 mm, omamassa 1 639 kg, tavaratila 397–557–1 118 l, tankki 39 l
Hinta 29 390 euroa
Kiitämme
Kilpailukykyistä hintaa
Varusteiden ja sisätilojen runsautta
Moitimme
Lopulta keskinkertaista toimintamatkaa sähköllä