Kiiminkiläinen mies teki BMW-kaupat 16 990 eurolla – komeista 18” vanteista löytyi ikävä yllätys ja lopulta mukana oli jopa Traficom - Autot - Ilta-Sanomat

Kiiminkiläinen mies teki BMW-kaupat 16 990 eurolla – komeista 18” vanteista löytyi ikävä yllätys ja lopulta mukana oli jopa Traficom

Keskivertoa tarkempi kuluttaja kiinnitti huomiota vanteesta löytämiinsä merkintöihin ja lopulta asiaa selvitettiin aina liikenne- ja viestintävirasto Traficomia myöten.

Käytetyn BMW 525:n ostaja reklamoi vääränlaisista vanteista 4,5 kuukautta kaupanteon jälkeen.­

28.12.2020 6:53

Kiiminkiläinen kuluttaja oli keskivertokuluttajaa tavallista tarkempi ja kiinnitti huomionsa kesärenkaiden alumiinivanteiden kantavuuteen.

Vanteet tulivat BMW 525 -henkilöautosta tehdyn kaupan yhteydessä pari vuotta sitten. Kaikkiaan 275 000 kilometriä ajettu Bemari maksoi tuolloin 16 990 euroa.

Kuluttaja vaati auton myyneeltä liikkeeltä 800 euron hinnanalennusta, sillä joutui uusimaan auton vanteet, koska kesäpyöriin kuuluneiden Thaimaassa valmistettujen 18-tuumaisten alumiinivanteiden kantavuus oli Bemarin taka-akselille riittämätön.

Ostoksen teknisiä tietoja tutkiessa ostajalle oli siis selvinnyt, että kyseisen BMW:n taka-akselin suurin sallittu kokonaismassa on 1 400 kilogrammaa, mutta mukana tulleiden kesävanteiden kantavuus oli vain 1 380 kg.

Tarvikevanteista löytyi nimittäin merkintä 690 kg, eli kahden pyörän kantavuus oli näin ollen 10 kilogrammaa alle virallisesti sallitun lukeman.

Kuluttaja hankki oikeanlaiset käytetyt vanteet asennustöineen 790 eurolla ja ryhtyi kuluttajariitaprosessiin.

Myyjäliike kiisti korvausvaatimuksen ja totesi, että auto myytiin siinä kunnossa kun se myyntihetkellä oli, ja kuluttaja tutustui autoon etukäteen.

Myyjä oli kuitenkin valmis 300 euron palautukseen hyvien kauppatapojen mukaisesti.

Prosessiin pyydettiin lausuntoa myös liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta, jonka mukaan autolle olisi pitänyt vannevaihdoksen myötä tehdä ajoneuvolain tarkoittama akselimassaan perustuva muutoskatsastus, sillä vanteiden vaihto oli ajoneuvoon tehty muutos.

Lautakunnan mukaan auton mukana tulevien renkaiden ja vanteiden on oltava sopivat auton rekisteröityihin massoihin, joten autossa oli virhe.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan liikkeen tarjoama 300 euron hyvitys oli riittävä ja kuluttaja sai tyytyä siihen. Hinnanalennukseen vaikutti se, että Bemarin ostaja sai myös liikkeen puolesta pitää autonsa vanhat vanteet omanaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?