Joulubensan hinta on noussut enimmillään jo 1,59 euroon litralta – koronakevään superhalpaa polttoainetta voi enää vain muistella

Bensiinin huippuhalvat litrahinnat ovat muuttuneet syksyn ja talven myötä historiaksi. Nyt saa olla jo tyytyväinen, jos litra bensaa irtoaa pumpulta alle 1,40 eurolla.

Tilastokeskuksen mukaan bensiinin ja dieselin pumppuhinnat kävivät koronavuoden aikana keskimäärin halvimmillaan toukokuussa.

23.12.2020 13:54

Shell Lapua, 1,589 euroa per litra. Siinä tämän hetken kalleinta ysiviitosta – ainakin jos uskoo Polttoaine.net -palvelun tilastoihin.

Kaukana takana ovat siis jo kevään ja kesän taitteen ajat, jolloin Lapuan Shelliltä noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevasta Alavuden Tuurista sai 95-oktaanista hintaan 1,15 euroa litralta ja dieseliä hintaan 1,07 e/l.

Vaikka Lapuan esimerkki on ääritapaus, dieselistä saa nyt maksaa jo ihan yleisesti lähes 1,50 euroa per litra ja halvimmillaankin ”naftan” verollinen kuluttajahinta pyörii vajaassa 1,35 eurossa litralta.

Lyhyesti voi siis todeta, että bensiinin (halvimmillaan juuri nyt 1,339e/l, Neste Express Espoo Lommila) ja dieselin (halvimmillaan nyt 1,219/l, mm. St1 Espoo Karamalmi) hinnat ovat siis tulleet reilun puolen vuoden mittaan ilmiselvästi ylös.

Tämän vahvistavat myös Tilastokeskuksen keräämät tiedot, joiden mukaan polttoaineiden keskihinnat olivat koronavuonna alhaisimmillaan toukokuussa.

Hintojen muuttumisesta huolimatta Suomessa ollaan kuitenkin yhä kaukana hintatasosta, jota autoilun väheneminen hallituksen päästötavoitteiden mukaisesti todennäköisesti edellyttäisi.

Traficomin tuoreimman saatavilla olevan kyselytutkimuksen mukaan polttoaineen tulisi nimittäin maksaa vähintään 2,26 euroa litralta, jotta suomalaiset alkaisivat todenteolla vähentää yksityisautoiluaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?