Ruotsin vihreiden tuorein liikenneidea on laajennettu pysäköintivero – samaa teemaa pohdittu myös VM:n raportissa - Autot - Ilta-Sanomat

Ruotsin vihreiden tuorein liikenneidea on laajennettu pysäköintivero – samaa teemaa pohdittu myös VM:n raportissa

Ruotsin ympäristöpuolueen ajama uusi pysäköintivero toisi kunnille ja kaupungeille mahdollisuuden verottaa paitsi ilmaista työpaikkapysäköintiä, myös yksityisautoiluun perustuvia ostoskeskuksia.

Ruotsin vihreiden mukaan ilmaiset ja täyttä markkinahintatasoa halvemmat työ- ja asiakaspysäköintipaikat ovat merkittävä este muun muassa kävelyn ja pyöräilyn yleistymiselle. Kuvassa parkkihalliruuhkaa Vantaan Jumbo-kauppakeskuksessa.­

23.12.2020 11:37

Suomessa ilmaisen pysäköinnin verottaminen on jo mukana liikenteen päästöpohjaista verotusmuutosta suunnittelevan Valtiovarainministeriön (VM) raportissa, mutta ainoastaan työpaikalla tapahtuvan työsuhdepysäköinnin osalta.

Ruotsissa uusissa pysäköintiveroideoissa ollaan sen sijaan jo reippaasti pidemmällä, kertovat muun muassa Dagens Industri ja Expressen.

Ruotsin vihreät eli Miljöpartiet ajaa nimittäin maahan Suomen mallia laajempaa pysäköintiverolakia, jossa Ruotsin kaupungeille ja kunnille annettaisiin mahdollisuus periä ylimääräistä ympäristöveroa kaikilta sellaisilta työ- ja ostospaikoilta, jotka eivät peri tontillaan tapahtuvasta pysäköinnistä täyttä markkinahintaa.

Ajatuksena on, että lisäverottamisella voitaisiin työpaikkojen ohella kannustaa myös kauppakeskuksia muuttamaan asiakaspysäköintipaikkojaan käyttäjille maksullisiksi.

Autojen sijaan ostos- ja kauppakeskuksissa pitäisi Ruotsin vihreiden linjanvedon mukaan asioida muun muassa julkisella liikenteellä sekä suurempien ostoslastien kuljettamiseen soveltuvilla tavarapyörillä.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?