Yksinelävien autoköyhyys on Suomessa koko EU-alueen pahinta – näin moni sinkku ilmoittaa nyt, ettei omaan autoon ole kerta kaikkiaan varaa

EU:n tilastotietoyksikkö Eurostatin mukaan yksineläjien taloudet ovat Suomessa sekä yli että alle 65-vuotiaiden ryhmissä koko EU-alueen autoköyhimpiä.

Autoköyhän matkustusmahdollisuudet ovat kävely, pyöräily, julkinen liikenne sekä muilta saatu autokyyti. Omaan autoon autoköyhällä ei ole varaa edes halutessaan.

23.12.2020 8:26

Termi autoköyhyys tarkoittaa tilannetta, jossa kotitaloudella ei ole yksinkertaisesti varaa hankkia omaa, ainakin yhden henkilön kuljettamiseen soveltuvaa autoa, olipa tällaisen auton ostamiseen tai muunlaiseen pysyvään hankintaan sitten halua tai ei.

Kääntäen ilmaistuna ei-autoköyhällä kotitaloudella on varaa hankkia halutessaan auto, kun taas autoköyhällä ei tällaista mahdollisuutta ole.

Euroopan unionin tilastotietoyksikkö Eurostatin tuoreimpien vertailukelpoisten lukujen mukaan erityisesti Suomen sinkkutaloudet ovat EU-tasolla huomattavan autoköyhiä, vaikka isommassa kuvassa suomalaiset kotitaloudet päihittävätkin autoköyhyydessä yhä sentään Slovakian, Latvian, Unkarin, Bulgarian ja Romanian.

Maavertailussa suomalaisten sinkkujen selkeä ykköstila eli 21,1 prosentin autoköyhyys tarkoittaa sitä, että seuraavina tulevien Bulgarian (18,7 %) ja Viron (17,1 %) sinkkutalouksilla on jo jonkin verran useammin varaa ja mahdollisuuksia ostaa auto kuin suomalaisilla sinkuilla.

Kun mukaan otetaan EU:n yksinelävien keskikasti, näyttävät suomalaissinkkujen autoilumahdollisuudet jo reilusti huonommilta.

Esimerkkinä tästä EU-keskiarvon tuntumassa olevissa Belgiassa autoköyhiä sinkkuja on 9,6 ja Portugalissa 8,0 prosenttia.

Kaikkein korkeimmiksi suomalaisen sinkkuautoköyhyyden erot repeävät Luxemburgin (0,8 %), Kyproksen (1,2 %), Italian (1,7 %) ja Ruotsin (1,7 %) yksinasuviin verratessa.

Jos kyseiset luvut vähentää luvusta 100, saa tulokseksi niiden yksineläjien suhteellisen määrän, jotka pystyvät halutessaan hankkimaan auton.

Esimerkkinä tästä EU:n vähiten autoköyhässä valtiossa eli Luxemburgissa on siis ei-autoköyhiä yksineläviä peräti 99,2 ja toisessa ääripäässä eli mainitussa sinkku-Suomessa kaikkiaan 78,9 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?