Uusi poliittinen suunnitelma julki: Näin henkilöautoilun houkuttelevuutta aiotaan nyt vähentää koko Uudellamaalla - Autot - Ilta-Sanomat

Uusi poliittinen suunnitelma julki: Näin henkilö­autoilun houkuttelevuutta aiotaan nyt vähentää koko Uudellamaalla

Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi Hiilineutraali Uusimaa 2035 -tiekartan kokouksessaan 15.12.2020.

16.12.2020 6:59

Uudenmaan maakuntavaltuusto on hyväksynyt eilen Hiilineutraali Uusimaa 2035 -suunnitelman. Sen kuudesta keskeisestä painopistealueesta yksi on liikenne, jonka osalta suunnitelmadokumentit toteavat sanatarkasti mm. seuraavaa:

”Vähennetään henkilöautoilun houkuttelevuutta ja kilpailukykyasemaa kullekin seudulle soveltuvin keinoin esimerkiksi ohjaavalla pysäköintipolitiikalla, liikenteen hinnoittelulla ja kaupunkitilan detaljisuunnittelulla (autoton katu, kortteli –ratkaisut, katutilan uudelleenjako, viestintä).”

Passiivimuotoon kirjatut toimenpiteet sisältävät myös joukkoliikenteen, josta halutaan saada nykyisille autoilijoille aiempaa vahvempi vaihtoehto:

”Tunnistetaan alueet, joilta liikkuminen perustuu pääasiassa henkilöautoliikenteeseen ja lisätään niillä joukkoliikenteen houkuttelevuutta, kehitetään uusia liikkumisratkaisuja, vauhditetaan käyttövoimien muutosta ja tietoliikenneyhteyksiä etätyötä varten.”

Koska linja-autot, junat ja metrot eivät kuitenkaan kulje kaikkialla, suunnitelmassa mainitaan myös jäljelle jäävien henkilö- ja muiden autojen käyttöasteen nostaminen:

”Tuetaan henkilöautoilun osuuden vähentämistä vähähiilisissä matkaketjuissa muun muassa kehittämällä liityntäliikennettä, ja tukemalla siirtymää autoista sähköpyöriin. Nostetaan ajoneuvojen täyttöastetta edistämällä kyytien jakamista ja yhteiskäyttöautojen käyttöönottoa. Hyödynnetään uusia teknologioita ja digitalisaatiota liikkumisen minimoimiseksi ja sujuvan arjen tukemiseksi muun muassa edistämällä etätyö- ja etäopiskelumahdollisuuksia.”

Hiilineutraali Uusimaa 2035 -suunnitelman hyväksymisestä päättivät Uudenmaan kuntien 80 poliittisesti valittua maakuntavaltuutettua.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Uudenmaan hiilineutraaliustyö jatkuu seuraavaksi tarkennetun toimenpideohjelman laadinnalla, jossa ”keskeisimmät ilmastotyön toimenpiteet tunnistetaan, aikataulutetaan ja vastuutetaan”. Samalla käynnistyy myös suunnitelmaan liittyvien alahankkeiden kehittäminen ”avautuviin rahoitushakuihin”.

16:11 Lisätty maininta suunnitelman hyväksymispäätöksen syntymisestä vasta äänestyksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?