Romuttavatko täyssähköautot suomalaisten korjaamoiden talouden? – ”Tuotto laskee 20,3%”, kertoo automaahantuojan omaan käyttöön tehty selvitys

Autoinsinööri Kimmo Perhoniemen selvityksen mukaan sähköautojen yleistymisellä on valtava vaikutus autojen huolto- ja korjaamotoiminnan taloudelliseen tulokseen.

Lataushybridien voimalinjastot (kuvassa) sisältävät perinteisten moottorivaihtoehtojen tapaan useita huollettavia kohteita ja edustavat näin korjaamoiden kannalta entuudestaan tuttua huoltokonseptia. Täyssähköautoissa huoltokohteita ja siten myös laskutettavaa on sen sijaan huomattavasti vähemmän. Kuva Frankfurtin autonäyttelystä vuodelta 2015.

Kovaa vauhtia yleistyvät sähköautot uhkaavat laskea autoalan korjaamotalouden liikevaihtoa ja katteita rajummin ja nopeammin kuin monissa alan korjaamoissa edes uskotaan, kertoo autoinsinööri Kimmo Perhoniemen tekemä tuore opinnäytetyö.

Suomen Volkswagen-verkostoa käsitelleen työn mukaan määräaikaishuoltojen liikevaihto ja kate pienenevät vuonna 2024 kummatkin hieman yli 10 prosenttia verrattuna sataprosenttiseen polttomoottorikantaan.

Tuotto puolestaan laskee mainittujen yhteisvaikutuksena arviolta peräti 20,3 prosenttia, mikä on jälkimarkkinoinnin osalta erittäin merkittävä muutos.

”Ennustelaskelmien ja maahantuonnin auto-osastojen haastattelujen perusteella täyssähköautot alkavat vaikuttamaan korjaamotalouteen nopeammin kuin jälleenmyyntiliikkeiden korjaamoilla arvioidaan. Näin ollen toimintojen ja palveluiden mukauttamisella uuteen toimintaympäristöön on jo kiire”, Perhoniemen Suomen VW-maahantuoja K-Autolle tekemässä työssä summataan.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millaisia vaikutuksia täyssähköautojen yleistymisellä on Volkswagen-verkoston korjaamojen taloudelliseen toimintaan, millä aikavälillä vaikutuksia havaitaan ja millainen käsitys verkoston päälliköillä on tämänhetkisestä ja tulevasta tilanteesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?