Volkswagenissa alkoi kukkia ruoste jo ennen takuun päättymistä – omistaja vaati myyjäliikettä vaihtamaan oven - Autot - Ilta-Sanomat

Volkswagenissa alkoi kukkia ruoste jo ennen takuun päättymistä – omistaja vaati myyjäliikettä vaihtamaan oven

Volkswagen Passatin 12 vuoden puhkiruostumattomuustakuu ei tuonut täyttä hyvitystä, vaikka vaurio alkoi näkyä hyvissä ajoin.

Kuluttaja osti uuden Passatin 2009. kahdeksan vuoden jälkeen takaoveen ilmestyi ruostevaurio.­

14.12.2020 6:45

Vantaalainen kuluttaja osti syksyllä 2009 uuden Volkswagen Passatin. Autolle annettiin 12 vuoden puhkiruostumattomuustakuu.

Lähes kahdeksan vuotta kului, kunnes oven vasemman kyljen koristelistan ympärillä alkoi levitä ruostevaurio. Sähköpostikirjeenvaihto auton omistajan ja myyjäliikkeen välillä alkoi saman tien. Omistaja otti kuvia ja hankki vaurioista kolmannelta osapuolelta lausunnon.

Lausunnon mukaan ruoste oli alkanut todennäköisesti kylkilistan alle päässeen lian ja listan löysän kiinnityksen takia.

Lausunnon antaja piti vauriota niin isona, että suositteli oven vaihtamista. Samaa toivoi kuluttaja ja halusi myyjältä remontin ajaksi sijaisauton.

Uutta ovea myyjäliike ei suostunut asentamaan, mutta lupasi merkittävän vastaantulon remontista.­

Kuluttajan mielestä koristelistassa oli ollut selvästi valmistusvirhe. Ruostuminen ei ollut hänen mielestään normaalia. Muualla autossa ei vastaavaa kukintaa ollut.

Autoa oli huollettu säännöllisesti myyjäliikkeessä. Omistajan näkemys oli, että remontti kuuluu myyjäliikkeen vastuulle. Myyjäliike kiisti kuluttaja vaatimukset.

Puhkiruostumattomuustakuu vastasi myyjän mukaan korjauskuluja, jos koripelti tai kotelorakenne ruostuvat puhki ehjän maalipinnan alta. Vaurion tuntee maalipintaan nousevista kuplista tai kun pelti tuntuu pehmeältä ehjän maalipinnan alta. Kun vauriokohta hiotaan, paljastuu pellistä reikä.

Lue lisää: Töpselihybridin kulutus yllätti kuluttajan ikävästi – eikä sähköllä voinut ajaa -10 celsiusasteen pakkaskelissä lainkaan

Myyjän mukaan vaurion synty johtui koristelistan ja ovipellin väliin pääsevästä vedestä ja hiekkapitoisesta kurasta, joka hankautuu listan ja oven välissä ja maalipinta rikkoutuu. Kun pinta rikkoutuu peltiin asti, alkaa ruostuminen.

Myyjäliikkeen mukaan edellä kuvattu korroosiovaurio ei kuulu puhkiruostumattomuustakuuseen, kosta kuluma ei tule koripellin tai kotelorakenteen sisältä, vaan ulkoisen tekijän seurauksena.

Kun vaurio huomataan ajoissa ja siitä tehdään reklamaatio, niin vaurio on hoidettavissa listan uusimisella ja oven maalauksen korjaamisella.

Vaikka myyjäliike kiisti kuluttajan vaatimukset, oli se valmis asiakastyytyväisyyden nimissä kustantamaan puolet kuluista.

Kuluttajariitalautakunta antoi kiistassa ratkaisun lokakuussa. Sen mukaan ruostevaurio ei kuulunut puhkiruostumattomuustakuuseen. Vaurio oli johtunut todennäköisesti listan väliin joutuneen hiekan tai muun maalinpintaa rikkoneen aineen aiheuttamasta kulumisesta.

Lautakunta totesi, ettei myyjä vastaa vioista, jotka johtuvat normaalista kulumisesta ja ostajan tulee varautua korjauksiin, mutta ne eivät saa muodostua kohtuuttoman korkeiksi auton ikä, kauppahinta ja ajetut kilometrit huomioiden.

Kuluttaja ei esittänyt näyttöä auton materiaali- tai valmistusvirheistä. Lautakunta piti mahdollisena, että lista löystyi huomattavasti kaupanteon jälkeen. Normaalin kulumisen aiheuttamista vioista kuluttaja ei voi saada hyvitystä.

Yksimielinen lautakunta ei suosittanut hyvitystä, mutta pitää asianmukaisena, että myyjäliike vastaa kuluista, kuten oli esittänyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?