Tiesitkö, ketkä saavat laillisesti ajaa ja matkustaa ilman turvavyötä? - Autot - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, ketkä saavat laillisesti ajaa ja matkustaa ilman turvavyötä?

Turvavyön käytön hyödyt ovat kiistattomat, mutta ihan jokaista käyttöpakko ei koske.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että vuosina 2016–2018 tapahtuneissa kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut.

11.12.2020 6:44

Arkiselta kuulostavaa turvavyötä pidetään yleisesti yhtenä merkittävimmistä keksinnöistä autoilun historiassa. Varsinkin ruotsalaisen Nils Bohlinin yli 60 vuotta sitten kehittämä kolmipistevyö on ollut liikenneturvallisuuden kannalta käänteentekevä.

Suomessa tieliikennelaki antaa kuitenkin joillekin henkilöille mahdollisuuden olla käyttämättä turvavyötä.

Jos turvavyön käyttämisestä on kuljettajalle tai matkustajalle huomattavaa haittaa, turvavyön käyttövelvollisuus ei koske ajoneuvoa hitaalla nopeudella kuljettavaa postin, sanomalehtien tai muiden useaan paikkaan jaettavien tavaroiden jakajaa eikä jätteiden tai muiden useasta paikasta kerättävien tuotteiden kerääjää, jos turvavyön käyttämisestä on kuljettajalle tai matkustajalle huomattavaa haittaa.

Yhtä lailla traktorin ja moottorityökoneen kuljettaja voi laistaa turvavyön käytöstä, jos turvavyön käytöstä on haittaa ajoneuvolla tehtävässä työssä.

Lakiin kirjattu poikkeus koskee myös rikosseuraamuslaitoksen palveluksessa olevaa kuljettajaa ja matkustajaa, jos turvavyön käyttämisestä voi olla vaaraa tai huomattavaa haittaa tehtävän hoidon kannalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?