Hallitus suunnittelee aivan uudenlaista autoilijoihin kohdistuvaa valvontaa – harkinnassa jopa epäiltyjen ajoneuvojen purkaminen

Päästömanipuloitujen ajoneuvojen valvontaa aiotaan tehostaa. Vireillä on nyt hanke, joka saattaa nostaa katsastuskustannuksia ja mahdollistaa ääritilanteessa jopa ajoneuvon purkamisen katsastuksen tai tienvarsitarkastuksen yhteydessä.

Auton päästöihin vaikuttavien teknisten laitteistojen muokkaaminen saattaa olla kuluttajalle taloudellisesti hyvinkin kannattavaa. Nyt ilmiöön aiotaan puuttua.

3.12.2020 6:45

Uuden hankkeen tarkoituksena on saattaa autojen käyttäjien ja omistajien autoihinsa tekemät tai teettämät päästöihin vaikuttavat muutokset aiempaa tehokkaamman valvonnan ja sanktioinnin alle.

Käytännössä kyse on toimenpiteistä, joissa päästöihin vaikuttavia osia kuten esimerkiksi moottorinohjausjärjestelmiä tai hiukkassuodattimia vaihdetaan, muutetaan ja poistetaan ilman muutoskatsastusta tai hyväksyttyjä komponentteja.

Päästömanipulaatioita tehdään, sillä niillä voidaan saavuttaa taloudellisia etuja sekä saada autoon lisää suorituskykyä.

Asiaa selvittäneen Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan ongelma on suurin raskaassa kalustossa, mutta ilmiö on todellinen myös kevyissä ajoneuvoissa kuten henkilö- ja pakettiautoissa:

”Ajoneuvojen päästömanipulaatiopalveluita markkinoidaan avoimesti ja ammattimaisesti Suomessa. Manipulaatioiden tekijät esimerkiksi julkaisevat jatkuvasti tietoja muuttamista autoistaan ja ilmoittavat tehneensä muutoksia satoihin tai tuhansiin autoihin toimijasta riippuen”, ministeriön muistiossa todetaan.

Käytännön tasolla kieltoa myydä päästömanipulaatioihin liittyviä tuotteita ja palveluita kierretään Suomessa maininnoilla ”Ei tieliikennekäyttöön” tai ”Ajoneuvo muutoskatsastettava”.

Tosielämässä näitä kehotuksia ei kuitenkaan noudateta, eivätkä monet päästömanipulaatioon liittyvistä muutokset menisi edes läpi asianmukaisesta muutoskatsastuksesta.

IS:n näkemän muistion mukaan päästömanipulaatioita suunniteltaisiin valvottavan katsastuksissa sekä myös tienvarsitarkastuksin.

Katsastusasemille tarvittaisiin kuitenkin tätä varten huomattavasti nykyistä tarkempia laitteita sekä mahdollisesti myös oikeus purkaa asiakkaan autoa.

Purkuoikeus voisi tulla myös tienvarsivalvontaa suorittaville viranomaisille kuten tullilaitokselle ja poliisille.

Tällä hetkellä kuluttajalähtöisiä päästömanipulaatioita syynätään jo muun muassa Tanskassa, jossa kiinni jääneille asetettujen maksusanktioiden suuruus vaihtelee noin 300 ja 9 000 euron välillä.

Kuluttajien tekemiin ja teettämiin päästömanipulaatioihin liittyvä hallituksen esitys aiotaan näillä näkymin lähettää lausuntokierrokselle syksyllä 2021.

Kirjainyhdistelmät manipuloinnin kohteina

Päästömanipulaatioita voidaan tehdä ajoneuvon pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmiin ja moottorinohjaukseen.

Yleisimpiä manipuloitavia kohteita ovat:

  • DPF/GPF eli ajoneuvojen pakokaasuja puhdistava hiukkassuodatin

  • Kolmitoimikatalysaattori

  • SCR eli selektiivinen katalyyttinen pelkistämistekniikka

  • EGR eli pakokaasun takaisinkierrätys

  • ECU eli moottorinohjausyksikkö

Kaikkien mainittujen jälkikäsittelyjärjestelmien tarkoituksena on ajoneuvon haitallisten lähipäästöjen kuten pienhiukkasten vähentäminen.

Lähde: LVM

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?