Hallituksen suunnitelmaluonnos: Tieliikenteessä yleistyneet uusiutuvat polttoaineet ohjataan laiva- ja lentokonekäyttöön - Autot - Ilta-Sanomat

Hallituksen suunnitelma­luonnos: Tieliikenteessä yleistyneet uusiutuvat polttoaineet ohjataan laiva- ja lentokone­käyttöön

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut nähtäville luonnokset hallituksen periaatepäätöksiksi lento- ja meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä.

Vesi- ja lentoliikenteen uunituoreista päästösuunnitelmista löytyy jo mainintoja Suomen tieliikenteen massiivisesta sähköistämisestä.

2.12.2020 10:36

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus viimeistelee parhaillaan niin sanottua fossiilittoman liikenteen suunnitelmaa, joka aiotaan lähettää lausuntokierrokselle vielä tämän kuun aikana.

Kyseiseen suunnitelmaan liittyen julkisuuteen asti päätynyttä poliittista ristivetoa on ollut ennen muuta polttoaineverotuksesta, jonka osalta vihreät ovat jo ilmoittaneet, ettei päästötavoite onnistu ilman fossiilisten polttoaineiden hintojen korotuksia.

Keskusta taas on pyrkinyt olemaan vihreiden kanssa näkyvästi toista mieltä, ja sanonut vastustavansa kaikkien liikennepolttoaineiden hinnankorotuksia tällä hallituskaudella.

Vaikka varsinainen fossiilittoman tieliikenteen toimenpideohjelma vielä viipyykin, ovat ehdotukset fossiilittoman meri- sekä sisävesi- ja ilmaliikenteen suunnitelmiksi jo valmistuneet.

Kummankin mainitun suunnitelman osalta on kiintoisaa, että molemmissa papereissa viitataan suoraan myös kumipyöräliikenteeseen, ilmoittamalla, että ”uusiutuvat polttoaineet” ohjataan tulevaisuudessa pois tieliikenteestä.

Luonnospapereista löytyvä maininta ei erittele asiaa tämän tarkemmin, mutta uusiutuvilla liikennepolttoaineilla tarkoitetaan tyypillisesti esimerkiksi biodieseliä, uusiutuvaa parafiinistä dieseliä, bensiinin biokomponentteja (eli käytännössä etanolia) sekä biokaasua.

”Tieliikenteen sähköistyessä ohjataan kansallisin ja kansainvälisin päätöksin uusiutuvien polttoaineiden käyttö lentoliikenteen lisäksi meriliikenteeseen”, dokumenteissa todetaan sanatarkasti.

Fossiilittoman liikenteen tiekartta on askel kohti liikenneverotuksen suurremonttia

Sanna Marinin (sd) hallitusohjelman mukaan tällä hallituskaudella luodaan tiekartaksi kutsuttu suunnitelma fossiilittomaan liikenteeseen pääsemiseksi.

Käytännössä tiekartassa esitetään keinot, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä ja liikenne muutetaan nollapäästöiseksi viimeistään vuoteen 2045 mennessä. Suunnitelma käsittää kaikki liikennemuodot.

Työryhmän tehtävänä on muun muassa arvioida ns. kestävästi tuotettujen biopolttoaineiden riittävyyttä liikenteessä sekä niiden suuntaamista erityisesti raskaaseen kalustoon ja lentoliikenteeseen.

Suunnitelman yhteydessä on toimeksiannon mukaan ”kehitettävä myös liikenteen päästömittaristoja verotuksen ja muiden toimenpiteiden pohjaksi”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?