Vakuutusyhtiö kaiveli tiedostojaan: Sähköautot poikkeuksellisen usein osallisina liikenne­vahingoissa – pari syytäkin löytyi - Autot - Ilta-Sanomat

Vakuutusyhtiö kaiveli tiedostojaan: Sähköautot poikkeuksellisen usein osallisina liikenne­vahingoissa – pari syytäkin löytyi

Bensiinillä ja dieselillä kulkeviin autoihin verrattuna erityisesti tehokkaiden sähköautojen vakuuttaminen on kallista, vakuutusyhtiö arvioi.

Pop Vakuutuksen omista vahinkotilastoista käy ilmi, että sähköautoille sattuu liikennevahinkoja noin 50 prosenttia enemmän kuin muille autoille.­

1.12.2020 13:14

Suomessa on rekisterissä jo yli 45 000 sähköllä ladattavaa henkilöautoa. Niiden suosio on edelleen kovassa kasvussa. Suurempi onnettomuustodennäköisyys ja kalliimmat korjauskustannukset vaikuttavat sähköautoille myönnettävien vakuutusten hintaan, Pop Vakuutus kertoo tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Pop Vakuutus selvitti, ovatko sähköautot vaarallisempia, kalliimpia korjata vai vakuutuksiltaan ylihinnoiteltuja. Yhtiön omista vahinkotilastoista on nähtävissä, että sähköautoille sattuu liikennevahinkoja noin 50 prosenttia enemmän kuin muille autoille. Samankaltaisen tuloksen jakaa myös Gaia Consulting Oy:n tutkimus, jonka mukaan sähköautot ovat osallisina liikenneonnettomuuksissa jopa 40 prosenttia useammin kuin polttomoottoriautot.

Etenkin suuret sähköautot nähdään riskialttiimpina etenkin nopean kiihtyvyyden vuoksi, mutta myös kuskien liiallinen turvautuminen huipputeknologiaan vaikuttaa. Myös sähköautojen äänettömyys voi aiheuttaa jalankulkijoille ja pyöräilijöille vaaratilanteita.

Sähköautovahinkojen korjauskustannukset ovat Pop Vakuutuksen tilastojen mukaan keskimääräisesti noin 1,5-kertaiset polttomoottoriajoneuvoihin verrattuna.

Julkisuudessa on kuitenkin usein toistettu sähköauton edullisia huoltokustannuksia. POP Vakuutuksen korvauspuolen operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta löytää kuitenkin sähkökäyttöisistä autoista kalliita korjauskohteita.

– Suurin osa meille ilmoitetuista vahingoista on tähän asti ollut vielä pääosin pintanaarmuja ja pienvahinkoja. Erityisen arvokkaiksi nousevat kaikki akustojen korjaamiseen ja vaihtamiseen liittyvät vahingot. Myös useissa sähköautomalleissa suositaan kolmikerrosmaalausta, jolloin esimerkiksi pintakolhujen maalaus on hieman perinteisiä kaksikerrosvärejä kalliimpaa, Lehmusvirta sanoo.

Kenelle kallista?

Tekniikan Maailma kertoi aiemmin tänä vuonna, että sähköautoilla ajaminen on kallista johtuen korkeista vakuutusmaksuista. Liikennevakuutuksen hinnat näyttivät lehden mukaan olevan linjassa muiden autotyyppien kanssa, mutta sähköautojen kaskovakuutusten hinnat nousivat tuhansiin euroihin.

Oikaisussaan lehti korosti, että sähköautojen vakuutushinnat ovat itse asiassa todella korkeat vain siinä tapauksessa, että vakuutuksenottaja on 20-vuotias pääkaupunkiseudulla omalla sähköautollaan ajeleva henkilö.

Syyskuussa 2020 sähkö- ja hybridiautojen markkinaosuus kaikista Suomessa ensirekisteröitävistä henkilöautoista oli jo lähes 30 prosenttia. Eri ennusteiden mukaan sähköautokannan kasvun nähdään jatkuvan kiivaana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?