Auton lämmityksessä vääränlainen johto kasvattaa sähköiskun vaaraa – asiantuntijat varoittavat myös sään vaikutuksista - Autot - Ilta-Sanomat

Auton lämmityksessä vääränlainen johto kasvattaa sähköiskun vaaraa – asiantuntijat varoittavat myös sään vaikutuksista

Pihamaalla vaanii sähköiskun vaara, jos auton lämmittämiseen käytetään vaurioitunutta tai sisäkäyttöön suunniteltua jatkojohtoa.

Sisäkäyttöön tarkoitettu jatkojohto on huono idea ulkokäytössä.­

25.11.2020 6:50

Kosteat olosuhteet kasvattavat sähköiskun mahdollisuutta, sähköistysalan yhteinen Löydä sähkömies -verkkopalvelu muistuttaa.

Loskassa tai vesilammikossa lojuva jatkojohto voi jäädä jännitteelliseksi auton ja kuskin poistuttua. Siksi johto pitää varmuuden vuoksi käytön jälkeen irrottaa pistorasiasta ja siirtää talteen, jotta esimerkiksi lasten tai lemmikkien turvallisuus ei vaarannu.

Sähköalan verkkopalvelu muistuttaa myös, että erityisesti sisälämmitintä käytettäessä johto kuormittuu ja jopa kuumenee. Siksi kannattaa aika ajoin tarkastaa, että pistotulpan päät ovat suorat eikä osissa ole tummumia eikä sulamisen merkkejä. Kaapelin on oltava ehjä ja molempien päiden puhtaita.

– Se, millaista jatkojohtoa ulkona käyttää, ei ole yhdentekevää. Sisätiloihin tarkoitetut jatkojohdot ja kaapelit on yleensä valmistettu pvc-muovista, joka ei kestä auringonvaloa eikä alhaisia lämpötiloja. Sisätiloihin tarkoitettua jatkojohtoa ei myöskään ole välttämättä suojattu kosteudelta, SGS Fimkon myyntipäällikkö Mika Koivunen sanoi IS:n julkaisemassa uutisessa viime vuoden alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?