Kuluttaja vaati lähes 18 000 euron hyvitystä myyjäliikkeeltä ja maahantuojalta, koska oli tyytymätön uutena ostamansa Volkswagen Golf GTE Plug-in Hybridinsä polttoaineenkulutukseen sekä akun toimintaan kylmällä säällä.
Polttoaineesta kuluttaja vaati vielä erikseen 2 800 euron korvauksia. Hän oli maksanut autostaan vuoden 2014 syksyllä 43 660 euroa.
Kaupat oli tehty myyntiesitteen ja myyjän antamien tietojen perusteella.
Mallin mainonnassa käytettiin aikanaan nyt jo vanhentuneen NDEC-normin testilukemaa, jonka mukaan auton keskikulutus olisi luokkaa 1,7-2,4 litraa sadalla ja teoreettinen toimintasäde jopa 50 kilometriä.
Tämä tieto oli lukenut myös vuoden 2014 myyntiesitteessä, jossa mainittiin myös kokonaistoimintamatka, jonka piti olla kaikkiaan 939 kilometriä.
Volkswagen Golf GTE:ssä on sekä bensiini että sähkömoottori. Auto tuli markkinoille vuonna 2014. Nykymittapuulla ensimmäisen polven Golf GTE:t edustavat sähkötekniikkansa osalta osin jo hieman vanhentuneita ratkaisuja.
Käytännössä töpseli-Golfin ajoakut vaativat kuitenkin kuluttajan käytössä latausta viimeistään 25 kilometrin ajon jälkeen.
Lisäksi kuluttaja yllättyi bensiininkulutuksesta, joka oli hänen ajossaan 8,4 litraa sadalla kilometrillä eli peräti 460 prosenttia ilmoitettua suurempi.
Odotettua huomattavasti kovempaan kulutukseen liittyi myös havainto siitä, ettei pelkällä sähköllä voinut Golfilla ajaa kylmemmässä kuin kymmenessä pakkasasteessa. Bensiinillä auto kuitenkin toimi.
Kuluttajalle selvisi vasta pari vuotta hankinnan jälkeen, miten ladattavien hybridien polttoaineen kulutus tuohon aikaan mitattiin.
Auton myyntiesitteessä tätä tietoa ei – kuten todettua – ollut kuitenkaan kerrottu, vaan esitteet perustuivat jo vuonna 2018 käytöstä poistuneen vanhan normin mukaisiin laboratoriomittaustuloksiin, jotka eivät siis vastanneet todellisuutta.
Myöskään tieto siitä, että useat GTE-mallia aikoinaan testanneet automediat olivat kiinnittäneet töpseli-Golfin lupauksia pienempään sähkötoimintasäteeseen huomiota jo uutena, ei ollut saavuttanut kuluttajaa ajoissa.
Maahantuoja tarjosi ilmaista päivitystä joka ei kuluttajalle kelvannut
Kun kuluttaja otti yhteyttä auton myyjään ja maahantuojaan, nämä eivät kiistäneet auton käytön myötä ilmenneitä faktoja auton sähkövoimalinjan toiminnasta.
Maahantuojan mukaan kyseisen mallin kyseisessä tuotantopolvessa sähkökäyttö ei ollut mahdollista alle kymmenessä pakkasasteessa, eikä auto myöskään käynnistynyt, jos korkeajänniteakun lämpötila oli alle 28 pakkasastetta.
Kuluttajalle tarjottiin tässä kohtaa veloituksetta päivitystä, jonka jälkeen autolla olisi voinut ajaa sähköllä alle mainittujen lämpötilojen, mutta ostaja ei päivitystä halunnut.
Osapuolet olivat eri mieltä siitä, oliko tapauksessa kyse myyjän vastuulla olevasta virheestä.
Kuluttajariitalautakunnan mukaan kuluttajan voidaan olettaa ymmärtävän, että testiolot saattavat erota merkittävästi auton normaaleista käyttöolosuhteista.
Myyjän antamia tietoja polttoaineen kulutuksesta lautakunta piti oikeina. Hybridiauton kulutukseen vaikuttaa siis myös se, kuinka paljon ajosta on hoidettu sähköllä ja kuinka paljon polttoaineella.
Lautakunnan mukaan todellinen polttoaineen kulutus oli huomattavasti, jopa satoja prosentteja suurempi kuin testitulokset ja kuluttajalle oli ilmoitettu kulutus testitulosten perusteella.
Ero ilmoitetun ja todellisen kulutuksen välillä oli olennainen, varsinkin kun kyse on hybridiautosta.
Lautakunnan mielestä kuluttajalle olisi pitänyt antaa selkeämmät tiedot kulutuksesta erilaisissa oloissa. Auton ostaja ei ollut saanut oikeaa kuvaa kulutuksesta.
Kaupan purkua lautakunta ei suosittanut. Riittävänä hyvityksenä lautakunta suosittaa, että myyjä ja maahantuoja maksavat yhteisvastuullisesti 3 000 euroa kuluttajalle.
Lautakunnan syyskuussa tekemä ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen numeroin 7-2. Erimielisyys johtui siitä, että lautakunnan jäsenistä kaksi katsoi ostajan vaikuttaneen itse bensiininkulutukseen merkittävästi, sillä autolla ei oltu ajettu lopulta sähköllä käytännössä lainkaan.