Mitä ihmettä tarkoittaa hiilineutraali sähköauto?

Yksi täyssähköautojen kritisoiduimmista ominaisuuksista on tavannut olla valmistuksen selkeästi korkeampi hiilidioksidikuorma polttomoottoriautoihin verrattuna.

Hiilineutraalius on tämän päivän myyntivaltti – voisi jo sanoa, että ruohoa syövistä lehmistä aina peltilehmiin saakka.

14.11.2020 7:01

Sähköauton yhteydessä puhutaan varsin usein niin sanotuista nollapäästöistä.

Varsinaisen ajoenergian osalta nollapäästöt edellyttävät luonnollisesti laskennallisesti päästöttömällä sähköenergialla (kuten vaikkapa aurinkovoimalla) lataamista, mutta mitä oikein tarkoittaa sähköauton valmistaminen nollapäästöisesti?

Paljon kertova esimerkki löytyy Volkswagenilta, jonka ID.3 -mallin valmistuksen CO2-kuorma on TÜV Nord -standardilla todennettuna 0 (nolla) kiloa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koska kaikkien autojen tuotannossa syntyy aina päästöjä, on ID.3:n välttämättömät CO2-tuotantopäästöt kompensoitu tiettyjä sertifioituja ilmastonsuojeluhankkeita tukemalla.

Näin mitattuna ID.3 on siis ensimmäiselle omistajalle saapuessaan hiilineutraali ja uusiutuvan sähköenergian käyttö ajossa mahdollistaa hiilineutraaliuden myös arjessa.

Vaikka laskennasta voikin olla montaa mieltä, on sertifoitu hiilineutraalius merkittävä kilpailuetu, johon Volkswagenin kilpailijoidenkin on varmasti ennen pitkää vastattava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?