Kymmenien tankkausasemien hintapylväät päivittyvät joulukuussa uuteen aikaan – jatkossa hinta ilmoitetaan kiloina

Gasum siirtyy joulukuun alusta lähtien ilmoittamaan liikennekaasun hinnat kilohintoina.

Kaasuaseman hintapyloneissa on käytetty tähän saakka niin sanottua vertailuhintaa. Nyt käytäntö muuttuu.

11.11.2020 7:02

Suomen ylivoimaisesti suurimman liikennekaasun jakelijan eli Gasumin kaasutankkausasemien hintapylväissä ilmoitetut bio- ja maakaasun hinnat muuttuvat joulukuun alussa litrahinnoista kilohinnoiksi.

Kaasuasemilla vielä toistaiseksi käytössä olevien litrahintojen avulla on alun perin havainnollistettu kaasun hintaa verrattuna bensiiniin, koska litrayksiköt ovat olleet perinteisten bensan ja dieselin tankkaajille tutumpia.

Todellisuudessa kaasun määrä auton kaasutankissa on kuitenkin aina mitattu kilogrammoina.

– Alkuvuonna toteutetun asiakastyytyväisyystutkimuksen vastauksissa nousi esille asiakkaidemme kokema hämmennys litrahinnoista, koska kaasua tankataan ja kulutetaan kiloissa. Kilohinnan päivittäminen hintapylväisiin on luonnollinen muutos liikennekaasumarkkinan kehittyessä ja ajoneuvomäärän kasvaessa, perustelee Gasumin liikenneyksikön Suomen maajohtaja Olli Paasio.

Kaasuauton mittaristossa kaasukulutuslukema on käytännössä aina ilmoitettu kilogrammoina. Jatkossa kaasun hinnan yhteys kulutukseen on siis tässä mielessä aiempaa suorempi.

Muutoksen taustalla on myös EU:n jakeluinfradirektiiviin liittyvä uusi määräys, joka määrittää vertailuhintatietojen yhteneväiseksi esitysmuodoksi jatkossa euroa sataa kilometriä kohti (€/100 km).

Uuden EU-lähtöisen euromääräisen vertailuhintatiedon käyttöönotto perustuu kuitenkin polttoaineen jakelijan omaan harkintaan, eikä Gasum aio ainakaan toistaiseksi ottaa uutta esitysmuotoa käyttöön.

Kaikkiaan Gasumilla on Suomessa tällä hetkellä 35 kaasutankkausasemaa, minkä lisäksi yhtiö suunnittelee useiden uusien asemien avaamista ainakin pääkaupunkiseudulle, Lappeenrantaan, Tampereelle ja Turkuun.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?