Onko sähköautojen ajoakkuihin luvassa pian reiluja parannuksia? Alan insinöörit paljastavat mihin ollaan nyt menossa - Autot - Ilta-Sanomat

Onko sähköautojen ajoakkuihin luvassa pian reiluja parannuksia? Alan insinöörit paljastavat mihin ollaan nyt menossa

Akut kehittyvät ja standardoituvat nyt vauhdilla, mutta aivan kaikkiin odotettuihin uudistuksiin ei ole silti vielä ylletty.

Sähköautojen ajoakut riittävät jo satojen kilometrien kertatoimintamatkoihin huonoissakin ajo-olosuhteissa. Positiivinen kehitys esimerkiksi akkumoduulien hinnoissa ei silti olisi kuluttajan kannalta pahitteeksi.

30.10.2020 10:48

Sähköautot puhuttavat nyt jo maailmanlaajuisesti ja heiluttelevat myös kotimaan politiikkaa. Kriittisimpiä yksityiskohtia sähköautoissa on luonnollisesti ajoakku ja sen mahdollinen kehittyminen.

Eli missä vaiheessa sähköautojen akkuihin voi odotella suurempaa parannusta, vai onko kehitys jo käytännössä pysähtynyt?

Sähkötekniikan diplomi-insinööri ja Energiateollisuus ry:n asiantuntija Tuukka Heikkilä, Suomen Autoteknillinen Liitto SATL ry:n puheenjohtaja ja Taitotalon kehitysjohtaja Kari Kaihonen, Metropolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho, sähkö- ja hybridiajotekniikan kouluttaja ja asiantuntija Frans Malmari Diagnolta sekä kolme muuta autotekniikan alan suomalaista asiantuntijaa vastaavat tähän kysymykseen seuraavasti:

”Varsinaisesti mitään suurta ja mullistavaa innovaatiota ei ole näköpiirissä, vaan akkutekniikka kehittyy ja kypsyy pikkuhiljaa. Trendi on akkukemian ja käytettyjen katodimateriaalien seossuhteen kehittämisessä suuntaan, jossa jossa muun muassa nikkelin osuutta suurennetaan ja erityisesti koboltin, joka on paitsi kallista, myös ympäristön sekä louhivan/jalostavan yhteisön kannalta kyseenalaista, osuutta pienennetään.

Tuloaan tekevällä NMC-811 (80 % nikkeliä, 10 % mangaania, 10 % kobolttia) -katodilla päästäänkin sekä suurempaan energiatiheyteen että halvempaan hintaan, kuin nykyisin yleisemmillä NMC-543 ja -622 -katodeilla.

Kiinteäelektrolyyttisten (engl. solid state) akkujen esiinmarssia povattiin viisi vuotta sitten tapahtuvaksi noin viiden vuoden kuluttua. Nykyhetken ennusteet liikkuvat taas noin viiden vuoden päässä, joten aika näyttää, miten näiden kanssa tulee käymään.

Myös tekniikka ja pakkaus itse akkukennojen ympärillä kehittyy ja hioutuu. Kotelointi-, tiivistys- ja jäähdytysratkaisut kehittyvät tehokkaammiksi, kompaktimmaksi ja halvemmaksi – samoin kuin akustonhallinta- ja muu elektroniikka. Jo nyt on selkeästi havaittavissa, että monen eri valmistajan akkumoduulit muistuttavat huomattavan paljon toisiaan, elleivät ole ulkoisesti jopa likimain identtisiä, mittoja ja liitoksia myöten.

Käytetty tekniikka siis myös standardoituu kohtalaisen nopeasti.”

Lisää kyseisen joukon ratkottavaksi päätyneitä sähköautokysymyksiä vastauksineen löydät alla olevista linkeistä.

Lähde: Suomen Autoteknillinen Liitto (2020): Kysymyksiä sähköautoista – SATL:n asiantuntijat vastaavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?