Näin alennetut nopeus­rajoitukset otetaan tänä vuonna käyttöön – ensimmäiset merkit jo vaihdettu, taustalla myös päästöt - Autot - Ilta-Sanomat

Näin alennetut nopeus­rajoitukset otetaan tänä vuonna käyttöön – ensimmäiset merkit jo vaihdettu, taustalla myös päästöt

Talven ja pimeän ajan alennettuihin nopeusrajoituksiin siirrytään tästä päivästä alkaen.

Talvikelien myötä voimaan astuvat myös talvinopeusrajoitukset. Aiemman turvallisuussyyn rinnalle ovat tätä nykyä tulleet myös päästönäkökulmat.­

22.10. 15:36

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan talven ajaksi pääsääntöisesti 80 kilometriin tunnissa ja muutamilla tieosuuksilla rajoitus lasketaan niinkin alas kuin lukemaan 70 km/h.

Tuttu kausimuutos käynnistyy tänä vuonna tästä päivästä alkaen ja kaikkien tämän kauden talvinopeusrajoitusten luvataan olevan asetettuna vielä lokakuun aikana.

Sadan kilometrin nopeusrajoitus jää tutusti voimaan pääsääntöisesti kaikilla keskikaiteellisilla teillä sekä muilla pääteiden osuuksilla, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan.

Lisäksi sadan kilometrin rajoitus säilyy osalla vähäliikenteisistä maanteistä esimerkiksi Lapissa.

Talven myötä myös moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina pääsäännöstä ovat kuitenkin sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset.

Väyläviraston mukaan tällaisilla teillä on mahdollista pitää valoisana vuorokaudenaikana hyvissä ajo-olosuhteissa korkeammat rajoitukset voimassa aina marraskuun loppuun asti.

Talvirajoitusten taustalla ovat onnettomuuksien ja niiden seurausten väheneminen, minkä ohella taustalla vaikuttavat nykyään myös päästöjen vähentäminen.

Alennettujen rajoitusten myötä muun muassa autokannan keskimääräinen polttoaineenkulutus laskee ja päällyste kuluu hitaammin.

Takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin siirrytään todennäköisesti noin maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja ajokelit paranevat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?