Poliisi huolestui raskaan liikenteen rikkeistä – ”yksi harmaan talouden ilmenemä”

Sunnuntaina päättyneen raskaan liikenteen tehovalvontajakson tulos jatkoi aiempien tarkastusten huolestuttavaa linjaa.

Viikon kestäneen valvontajakson aikana poliisi tarkasti 1 646 raskasta ajoneuvoa. Kuljettajille määrättiin kaiken kaikkiaan 410 eri seuraamusta sekä annettiin lisäksi 311 huomautusta.

19.10.2020 16:52

Viime viikon kestäneen raskaan liikenteen tehovalvontajakson aikana todettiin muun muassa ajo- ja lepoaikarikkomuksia 173 sekä ajopiirturirikkomuksia 38 kappaletta.

Epäkuntoisuuksien takia matka jouduttiin keskeyttämään kokonaan 13 kertaa ja seuraamuksia näistä rikkeistä poliisi kirjasi 104 kappaletta.

Ylikuormamaksumääräykseen johtaneita ylikuormia todettiin 62 kappaletta –lisäystä edelliseen vuoteen 35 prosenttia.

Lisäksi rangaistuksia jaettiin muun muassa kuorman varmistamiseen (48) sekä kuljettajan ja ajoneuvon asiapaperirikkomuksiin liittyen (31). Ajosta tavattiin myös kahdeksan ajo-oikeudetonta. Valvonnan yhteydessä poliisi teki myös 266 ulkomaalaisvalvontaan liittyvää tarkastusta.

Poliisitarkastaja: Koko vuoden tulosten perusteella tilanne huolestuttava

– Kaiken kaikkiaan vuoden 2020 aikana järjestettyjen tehovalvontajaksojen aikana muutokset eivät ole olleet kovin merkittäviä, poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta arvioi.

Ajo- ja lepoaikarikkomukset pysyivät tarkastusten määrään suhteutettuna samalla tasolla, samoin ajoneuvoissa todetut epäkuntoisuudet. Onnisen mukaan tilanne näyttää kuitenkin tältäkin osin edelleen huolestuttavalta.

Ajo- ja lepoaikarikkeistä kun on pelkästään valvontajaksojen aikana rangaistu 672 kertaa 135:n ajopiirturirikkomuksen lisäksi.

Epäkuntoisuuksista on vuoden 2020 tehovalvonnoissa rangaistu 252 kertaa ja matkan teko on keskeytetty 34:ltä kuljettajalta. Tehovalvonnoissa tarkastettiin vuoden 2020 aikana kaiken kaikkiaan 5 021 ajoneuvoa.

– Kumpikin edellä olevista tekijöistä vaikuttaa niin liikenneturvallisuuteen kuin antaa toisaalta kilpailuetua rehellisiin toimijoihin nähden ja on siten yksi harmaan talouden ilmenemä kuljetusalalla, Onninen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?