Talvirengassäännöt ovat muuttuneet – liikenneopettaja kertoo, mitä kannattaa nyt seurata - Autot - Ilta-Sanomat

Talvirengassäännöt ovat muuttuneet – liikenneopettaja kertoo, mitä kannattaa nyt seurata

Muuttunut tieliikennelaki on tuonut uutta myös talvirengassääntöihin.

Talvirenkaiksi voi valita joko nasta- tai kitkarenkaat. Valinnassa on syytä huomioida myös se, että markkinoilla liikkuu myös niin sanottuja Keski-Euroopan kitkoja, joiden ominaisuudet eivät ole Pohjoismaiseen talveen riittäviä.­

9.10. 6:59

Tästä eteenpäin talvirengaspakko ei siis ole sidottu entiseen tapaan vain tiettyyn kalenterikuukauteen vaan pikemminkin vallitsevaan keliin.

Uuden lain mukaan talvirenkaat on siis oltava alla marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää.

– Joustavuus on siitä hyvä, että esimerkiksi poikkeuksellisen lämpimänä viime talvena talvirenkaita tarvitsi Etelä-Suomessa hyvin vähän. Toisaalta syksyllä ja keväällä tien liukkaus voi olla hyvin paikallista ja yllättävää. Jatkossa korostuukin kelinmukainen harkinta, joten säätiedotuksia kannattaa seurata tarkkaan, sanoo koulutus- ja laatupäällikkö, liikenneopettaja Sampsa Lindberg CAP-Autokoulusta.

Sään ohella kannattaa huomioida myös aiemmasta muuttunut renkaiden käyttöjakso. Vanhan lain mukaan talvirenkaita edellytettiin siis joulukuusta helmikuuhun, mutta nyt kelin mukaan jo marraskuusta maaliskuuhun.

Renkaidenvaihtoa kannattaa siis herätä harkitsemaan ajoissa.

– Jos vaihtaa talvirenkaat alle heti marraskuun alussa, voi turvallisin mielin ajaa koko talven, niin kelin kuin lain puolesta, sanoo aiheesta puolestaan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?