LVM:n muistio: Ruuhkamaksujen mahdollisuutta selvitetty Helsingin ja Tampereen ohella myös Turkuun

Parhaillaan valmistelussa olevat, virallisesti ruuhkamaksuiksi nimetyt uudet tiemaksut voisivat toteutua mahdollisesti myös Turun alueella.

Kuvassa Turun keskustaa.

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) tänään julkistetusta päästövähennysmuistiosta selviää, että ruuhkamaksujen nimellä kulkevien kaupunkiseutujen tienkäyttömaksujen käyttöönoton vaikutuksia on laskettu myös Turun osalta.

Aiemmin kyseisten maksujen yhteydessä on puhuttu lähinnä vain Helsingistä ja Tampereesta lähikuntineen.

LVM:n muistion mukaan ruuhkamaksut voisivat tuottaa niiden piirissä oleville kunnille lisätuloja kasvaneiden joukkoliikennelipputulojen kautta.

Toisaalta kuntien kustannukset saattaisivat myös kasvaa, mikäli lisääntyneet matkustajamäärät eivät kattaisi kaikkia samalla syntyviä lisäkustannuksia.

Muistion arviossa autoja käyttävien yritysten ja kotitalouksien kustannukset lisääntyisivät, mutta ilmanlaatu voisi parantua ja melu vähentyä, mikäli liikennemäärät ruuhkamaksujen johdosta pienenevät.

Dokumentissa todetaan, että pääkaupunkiseudulla ruuhkamaksuilla voitaisiin kerätä nettotuloja noin 150 miljoonaa ja Tampereella sekä Turussa yhteensä 34 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?