Liikenne- ja viestintäministeriön viime viikolla julkistaman raportin mukaan etätyön ja etäosallistumisen suureksi kasvanut suosio voi vaikuttaa Suomen liikenteen ruuhkahuippuihin sekä mahdollisesti myös kokonaisajosuoritteiseen (ja sitä myöten liikenteen päästöihin) jopa pysyvästi.
Tähän viittaavat raportin mukaan ainakin liikenteen automaattisista mittauspisteistä kerätty liikennedata sekä erilaiset liikkuvuustrendiraportit.
Esimerkkinä edellisestä perinteisen työmatkaliikenteen aiheuttamat ruuhkahuiput ovat edelleen selvästi normaalitason alapuolella, vaikka liikennemäärät itsessään ovat osin palautuneet jo lähes normaaleiksi.
Toisaalta joukkoliikenteessä lasketut matkustajamäärät eivät ole nousseet vielä lähellekään entistä.
– (Korona)kriisi saattaa vaikuttaa negatiivisesti joukkoliikenteen suosioon myös pitkällä aikavälillä, jos matkustajat pyrkivät välttelemään suuria ihmisjoukkoja. Kriisin on arvioitu kiihdyttävän yhteisten alustojen, avointen rajapintojen ja datan jakamisen ja hyödyntämisen kehitystä eri yhteiskunnan osa-alueilla, myös liikenteessä, digiloikka-työryhmän loppuraportti summaa aiheesta.
Raportin kuvaama tilanne voi mahdollisesti vaikuttaa myös tuleviin ruuhkaennusteisiin ja sitä kautta jopa uusien ruuhkilla perusteltujen tiemaksujen valmisteluun ja toteutumiseen.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus valmistelee parhaillaan niin sanottua ruuhkamaksulakia, jonka puitteissa Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön erilaisia ruuhkiin perustuvia alueellisia tiemaksuja. Virallisesti kokeilun statuksella kulkevaa lakiprojektia on perusteltu erityisesti kaupunkiseutuja koskettavien ruuhkien etupainotteisella hillitsemisellä sekä erilaisilla liikenteen kasvuodotuksiin perustuvilla ruuhkahuippuennusteilla.