Tällaisia ovat poliisin uudet täyssähköautot – ”hankittu tarkasti valintakriteerien mukaisesti” - Autot - Ilta-Sanomat

Tällaisia ovat poliisin uudet täyssähköautot – ”hankittu tarkasti valinta­kriteerien mukaisesti”

Poliisin uudet Hyundai Ioniq Electric -sähköautot tulevat muun muassa rikostutkijoiden käyttöön.

Sähköautoja sijoitetaan poliisien käyttöön suurimpiin kaupunkeihin ympäri Suomea. Poliisi on myös aloittanut latausverkoston rakentamisen toimipisteisiinsä.

29.9.2020 17:28

Poliisin autokantaa sähköistetään parhaillaan kovaa vauhtia. Tuorein lisä kalustoon on 20 kappaleen erä uusia Hyundai Ioniq Electric -täyssähköautoja.

– Suurin osa poliisin hiilijalanjäljestä koostuu ajoneuvopäästöistä. Sähkö- ja hybridiautoja on kokeiltu poliisin käytössä jo pidempään ja niitä käytetään työtehtävissä, joihin ne parhaiten soveltuvat, Poliisihallituksen teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna kertoo tiedotteessa.

Aivan pystymetsästä hankinta ei tullut, sillä kokemuksia sähköautoista on kerrytetty aiemmin esimerkiksi Helsingin poliisissa ja palaute on ollut hyvää.

Hyundai Ioniq Electric.

Takaa-ajoihin täyssähköautoilla ei silti vielä lähdetä, sillä nyt hankitut Hyundait tulevat poliisin mukaan muun muassa rikostutkijoiden sekä hallinnollisissa tehtävissä työskentelevien käyttöön.

– Etenkin kaupunkiliikenteeseen ne soveltuvat erinomaisesti, ja hiljaisuus sekä tehokkuus ovat miellyttäneet käyttäjiä, Wasastjerna sanoo.

Poliisin autohankinnat noudattavat puitesopimusta

Wasastjerna kertoo poliisin autohankintojen olevan tiukasti valtio-omisteisen hankintayhtiö Hanselin puitesopimuksen alaisia.

– Sähköautot on hankittu tarkasti valintakriteerien mukaisesti, tällä kertaa parhaiten menestyi Hyundain tarjoama vaihtoehto, hän kertoo.

Uudet täyssähköautot on hankittu poliisille huoltoleasingsopimuksella ja erityisen mielenkiinnon kohteena poliisilla on käyttökulujen vertaileminen perinteisiin polttoaineisiin.

– Poliisin näkökulmasta suurin haaste sähköautoissa liittyy toimintamatkaan ja lataukseen. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt nopeaa vauhtia. Autot tulevat kovaan ammattikäyttöön, mutta esimerkiksi tunnuksettomissa siviiliautoissa ero sähköautojen ja perinteisten polttomoottoriautojen välillä ei ole käytettävyydessä enää suuri, Wasastjerna kertoo.

Sähköautoja tulevaisuudessa myös partiointikäyttöön

Vaikka nyt hankitut sähköautot eivät tulekaan varsinaiseen partiointikäyttöön, Wasastjernan mukaan on vain ajan kysymys, koska ensimmäiset tunnukselliset poliisisähköautot nähdään Suomessakin.

– Seuraamme tekniikan kehitystä aktiivisesti ja haluamme olla edelläkävijöitä hiilijalanjälkemme pienentämisessä.

Täyssähköisen Hyundai Ioniq Electricin tuoreimman malliversion IS-koeajon voit lukea tästä linkistä.

    Osion tuoreimmat

    Luitko jo nämä?