Mikä on oikein ja ymmärrettävin standardimuoto, jolla sähköauton lukuisat eri kulutus-, akusto- ja lataustiedot voisi ilmoittaa mahdollisimman ymmärrettävästi, luotettavasti ja vertailukelpoisesti?
Sähkötekniikan diplomi-insinööri ja Energiateollisuus ry:n asiantuntija Tuukka Heikkilä, Suomen Autoteknillinen Liitto SATL ry:n puheenjohtaja ja Taitotalon kehitysjohtaja Kari Kaihonen, Metropolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho, sähkö- ja hybridiajotekniikan kouluttaja ja asiantuntija Frans Malmari Diagnolta sekä kolme muuta autotekniikan alan suomalaista asiantuntijaa vastaavat tähän kysymykseen seuraavasti:
”Tällä hetkellä paras on käyttöön tullut WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure). Se vastaa entistä NEDC-standardia paremmin todellista ajotilannetta ja antaakin 25–30 % suurempia kulutuslukemia ja vastaavasti lyhyempiä ajomatkoja sähköllä. Uusien autojen kulutuslukemat, hiilidioksidipäästöt ja myös sähköautojen kulutuslukemat ilmoitetaan tällä standardilla. WLTP-testillä tehdyt mittaukset ovat keskenään vertailukelpoisia ja ne antavat myös hyvän käsityksen todellisesta kulutuksesta.”
”Aidot ajotilanteet ja kuljettajat ovat tosin hyvin vaihtelevia, joten sähköauton kulutus voi olla reilustikin alle tai päälle tämän annetun lukeman. Tärkeää on myös huomata, että lämmityslaitteen ottama teho kylmällä ilmalla voi alussa olla jopa 6 kW luokkaa. Lyhyellä matkalla lämmitys voi siis viedä jopa puolet energiasta. Toisaalta lämpötila vaikuttaa myös akun antamaan kapasiteettiin.”
Lisää kyseisen joukon ratkottavaksi päätyneitä sähköautokysymyksiä vastauksineen löydät alla näkyvistä linkeistä.
Lähde: Suomen Autoteknillinen Liitto (2020): Kysymyksiä sähköautoista – SATL:n asiantuntijat vastaavat