Helsingissä ja Turussa aletaan pian liikkua kiinalaisilla sähköbusseilla - Autot - Ilta-Sanomat

Helsingissä ja Turussa aletaan pian liikkua kiinalaisilla sähköbusseilla

Liikennöitsijä Nobina Oy on solminut kiinalaisen BYD:n kanssa kaupan yli sadasta sähkölinja-autosta, jotka otetaan käyttöön vuoden 2021 aikana.

Tämännäköiset kiinalaiset sähköbussit kuljettavat pian suomalaisia.­

22.9.2020 15:41

Kiinalaisten autojen tulosta Eurooppaan ja Suomeen on huhuttu jo yli kymmenen vuoden ajan, mutta oikeastaan mitään ei ole tapahtunut. Ei siis ainakaan henkilöautoissa. Sen sijaan muutamia kiinalaisia linja-autoja maahamme on tuotu.

Nyt ei ole enää kyseessä mikään muutaman auton tilaus vaan todellinen suurkauppa. Pohjoismaiden suurin julkisen liikenteen yritys Nobina Oy on tilannut kiinalaiselta BYD:ltä 106 sähkölinja-autoa. Kauppa on toistaiseksi BYD:n suurin Euroopassa.

Ensimmäisenä eurooppalaisena yhtiönä Nobinalle tulee Turussa käytettäväksi 42 BYD:n uutta 15 metriä pitkää, kolmeakselista matalalattia-autoa. Kesällä 2021 saapuvissa autoissa on 47+3 istumapaikkaa. Yhdellä latauksella auton toimintamatka on neljäsataa kilometriä.

Helsinkiin saadaan sähkömoottorisia BYD-linja-autoja elokuusta 2021 alkaen. Pääkaupunkiin tulee 20 BYD:n 12-metristä matalalattia-autoa ja 44 nivellinja-autoa, joilla on mittaa 18 metriä.

Kauppa on merkittävä molemmille osapuolille. Sen myötä peräti viidennes Nobinan kalustosta muuttuu paikallisesti päästöttömiksi. Yhtiön suunnitelmana on, että vuosikymmenen kuluttua kaikki sen käyttämät linja-autot toimivat sähköllä.

Korjattu 23.9. 2020 klo 12:49 ajankohta, jolloin Helsinki saa BYD-linja-autonsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?