Autoilija sai sakot pysäköityään vasempaan reunaan – asiantuntijat kertovat Uusimaa-lehdelle, mikä meni vikaan

Vasempaan laitaan pysäköiminen on laillista, mutta tietyt reunaehdot pitää täyttyä.

Kesäkuussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki toi mukanaan muutoksia pysäköintisääntöihin.

Uusi laki on aiempaa sallivampi, sillä ajoneuvon voi taajamassa pysäköidä kulkusuunnassa myös kaksisuuntaisen väylän vasempaan reunaan.

Jo ennen lakimuutosta ajoneuvon etupuolelle piti jättää viisi metriä tilaa suojatien ja ajoneuvon väliin. Uusimaa-lehden kysymyspalstalla virhemaksulapun saanut lukija tiedustelee, pitääkö pysäköidyn auton taaksekin jättää viisi metriä tyhjäksi auton ja suojatien väliin?

Lehdessä lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneopettajat Helen Högström ja Henrik Lindfors kertovat, että pysäköidyn ajoneuvon ja suojatien väliin on jätettävä riittävästi tilaa, jotta näkyvyys suojatielle ei esty. Riittäväksi tilaksi katsotaan viiden metrin matka tulosuunnassa suojatielle, asiantuntijat vastaavat.

Yksi sudenkuoppa uusissa pysäköintisäännöissä voi olla myös se, että pysäköinti- ja pysäyttämiskieltomerkit sekä pysäköintiajan rajoitukset mahdollisilla liikennemerkin alla olevilla lisäkilvillä eivät ole havaittavissa tulosuunnasta. Ne on syytä käydä tarkistamassa, kun auto on pysäköity.

Poliisi valvoi viime viikolla tehostetusti muun muassa suojatiesääntöjen noudattamista. Laiminlyönneistä annettiin yhteensä 71 sakkoa ajoneuvojen kuljettajille. Heistä 24 ohitti suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon tai raitiovaunun pysähtymättä tai laiminlöi velvollisuutensa hidastaa nopeuttaan tai tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä näkyvyyden ollessa suojatielle rajoittunut muulla tavoin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?