Matkailuajoneuvojen myyjistä pula – ”alle kolmekymppinen ammattilainen ei tahdo edes vilkaista matkailuautoon päin”

Koronakevään ja -kesän myötä matkailuauto ja -vaunukauppa ovat käyneet poikkeuksellisen kuumana. Myytävän ohella ovat paikoin loppuneet myös myyjät.

Kevät ja kesä lähes tyhjensivät alan vaihtoautotarhat. Nyt kroonista pulaa on jo matkailuajoneuvot taitavasta henkilökunnastakin.

20.9.2020 12:29

Matkailuajoneuvoja on kesällä sekä ostettu että myyty aiempaa enemmän, minkä ohella asialla ovat olleet aiempaa havaittavasti nuoremmat asiakkaat.

Äkillisestä kysynnän kasvusta johtuen niin myytävät kuin myyjätkin kävivät paikoin vähiin.

– Kotimaan matkailuajoneuvomarkkina kasvoi kuluvan kesän aikana merkittävästi ja kysyntä suorastaan räjähti. Omien tietojemme mukaan jopa 30 prosenttia asiakaskunnasta oli kuluvana kesäsesonkina iältään noin 25–34-vuotiaita. Sama ilmiö ei kuitenkaan ole nähtävissä matkailuautoja myyvän henkilökunnan ikärakenteessa. Vaikka yhä useampi on kiinnostunut ostamaan matkailuajoneuvon ja osaaville tuote-eksperteille löytyisi nyt tuottoisaa työtä, on alalle ylitsepääsemättömän vaikeaa saada houkuteltua sitoutuneita ihmisiä alan ulkopuolelta, J. Rinta-Joupin toimitusjohtaja Juha Rinta-Jouppi kertoo.

Rinta-Joupin mukaan myyjiä on vaikea rekrytoida, sillä matkailuajoneuvoja ja koko alaa leimaa yhä hieman vanhanaikainen ja vääristynytkin mielikuva.

– Samuli Edelmannin laulujen rakentamat mielikuvat karavaanareista alkavat olla osittain vanhanaikaisia. Matkailuautoilukuume on herännyt nuorissa ja tuote alkaa olla trendikäs. Valitettavasti alle kolmekymppinen myynnin ammattilainen ei tahdo edes vilkaista matkailuautoon päin. Tuote ei houkuttele ja herättää ennen kaikkea epävarmuutta monessa kokemattomassa myyjässä, jolle vauhdikkaat henkilöautot ovat se oma juttu, kertoo puolestaan J. Rinta-Joupin myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni.

Myyjien houkuttelemiseksi alalla onkin aloitettu jo omia koulutusohjelmia, joissa henkilökuntaa pyritään hankkimaan matkailuajoneuvoalan ulkopuolelta niin sanotun työssä oppimisen periaatteella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?