Tesla vaihtoi omistajaa juna-asemalla, sitten ostaja peruutti kaupan – myyjäliike unohti kertoa jotain olennaista

Tesla Model S:n myynti Tikkurilan rautatieasemalla tuli kalliiksi myyjäliikkeelle.

Ostaja hankki käytetyn Tesla Model S:n, mutta ilmoitti myöhemmin purkavansa kaupan. Myyjäliike ei antanut ostajalle kuluttajasuojalain tarkoittamia tietoja kaupanteon yhteydessä eikä myöskään myöhemmin, mistä koitui kovasti korvattavaa. Kuvituskuva.

18.9.2020 6:50

Täyssähköisestä amerikkalaisautosta kiinnostunut kansalainen kävi viime vuoden maaliskuussa katsomassa vuosimallin 2013 Teslaa vantaalaisen huoltoliikkeen pihassa. Hän tutustui autoon vain ulkopuolelta. Vielä saman päivän aikana hän keskusteli myyjän kanssa rahoituksesta.

Seuraavana päivänä ostajakandidaatti sai myyjältä kauppakirjan. Hän meni sovittuun paikkaa Tikkurilan rautatieasemalle, jossa sai Teslan koeajattavaksi, minkä jälkeen kauppakirja allekirjoitettiin.

Myöhemmin ostaja vaati kaupan purkamista ja rahojaan takaisin.

Viime huhtikuussa ostajan nostamaa kannetta käsiteltiin käräjäoikeudessa. Ostaja vaati kaupan purkamista ja rahojaan takaisin. Ostaja perusti vaatimuksensa myyjän laiminlyöntiin, koska ei ollut saanut kuluttajansuojalaissa tarkoitettuja tietoja.

Ostajan näkemys oli, että kyse oli kotimyyntisopimuksesta. Normaalissa tapauksessa hänellä olisi ollut 14 päivää aikaa peruuttaa kauppa. Hän ilmoitti myyjälle kaupan peruuttamisesta noin kolmen kuukauden kuluttua kaupanteosta.

Myyjän laiminlyönnin vuoksi ostaja totesi, että hänellä oli oikeus perua kauppa 12 kuukauden kuluttua tavanomaisen määräajan päättymisestä. Myyjäliike vastusti ostajan vaatimuksia, koska piti kaupan syntymistä tavallisena käytetyn auton kauppana eikä kotimyyntisopimuksena.

Osapuolet olivat samaa mieltä siitä, että kaupat tehtiin Tikkurilan rautatieasemalla Vantaalla.

Myyjäliike vastusti ostajan vaatimuksia, koska piti kaupan syntymistä tavallisena käytetyn auton kauppana eikä kotimyyntisopimuksena.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan kyse oli riidattomasti kuluttajansuojalain tarkoittamasta kotimyyntisopimuksesta, koska kauppa solmittiin elinkeinonharjoittajan toimitilojen ulkopuolella.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus purki kaupan ja määräsi liikkeen palauttamaan 43 900 euron kauppahinnan ostajalle.

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua, ja siksi liikkeen on maksettava myös kaikkiaan 23 000 euron oikeuskulut.

Kaupan peruminen oli mahdollista, koska myyjäliikkeen edustaja ei antanut ostajalle etä- ja kotimyyntisopimusta koskevia tietoja. Koska kauppaa ei solmittu autoliikkeessä vaan Tikkurilan rautatieasemalla, niin kyse oli kotimyyntisopimuksesta.

Myyjäliike valitti ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen, joka ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa. Hovioikeuden ratkaisi asian kuluneella viikolla. Muutosta päätökseen voi hakea korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?