Lähes puolet ei tunne tavan­omaisen liikenne­merkin merkitystä – ”koskee kaikkia ajoneuvoja” - Autot - Ilta-Sanomat

Lähes puolet ei tunne tavan­omaisen liikenne­merkin merkitystä – ”koskee kaikkia ajoneuvoja”

Liikenneturvan selvityksen mukaan osa liikennemerkeistä on edelleen monille hepreaa.

Kielletyn ajosuunnan merkki koskee myös pyöräilijöitä, mutta lisäkilpi antaa uuden lain myötä mahdollisuuden ajaa liikennettä vastaan.­

17.9. 7:02

Uusi tieliikennelaki toi 1. kesäkuuta uusia liikennemerkkejä myös kevyeen liikenteeseen. Ihan jokainen merkki ei kaikille liikkujille ole avautunut. Liikenneturvan kyselyssä vain runsas puolet vastaajista tiesi, että kiellettyä ajosuuntaa kuvaava liikennemerkki koskee myös pyöräilijää.

Noin kolmannes mielsi, ettei kyseinen liikennemerkki koske pyöräilijöitä. Joka kymmenes tunnusti merkin edessä tietämättömyytensä.

– Ei pidä unohtaa, että pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja, ja kielletty ajosuunta koskee kaikkia ajoneuvoja, myös polkupyöriä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa sanoo.

Uusi tieliikennelaki toi tienpitäjille kuitenkin mahdollisuuden lisäkilven avulla sallia pyöräily myös vasten kiellettyä ajosuuntaa. Lisäkilpi ”ei koske pyörää” asennetaan sekä yksisuuntaista tietä osoittavan merkin että kielletyn ajosuunnan merkin yhteyteen. Kilvet merkitään yksisuuntaisen kadun kumpaankin päähän.

– Yksisuuntaisen kadun muuttuminen pyöräilijöiden osalta kaksisuuntaiseksi on merkittävä liikennejärjestelyn muutos ja jokaisen pitää sisäistää asia liikenteessä. Näen, että muutoksella voidaan edistää pyöräilyä, sillä pyöräilijä voi käyttää lyhyempiä ja sujuvampia reittejä määränpäähänsä, Piippa sanoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Piippa näkee muutoksessa myös vaikeuksia, sillä erityisesti autoilijoiden on ymmärrettävä, että lisäkilvin merkityltä yksisuuntaiselta kadulta voi risteykseen ajaa pyöräilijöitä vasten muun liikenteen suuntaa.

– Tällöin autoilijan ja pyöräilijän väistäminen tapahtuu normaalien väistämissääntöjen ja liikenteenohjauksen mukaisesti. Myös pihaliittymien kohdalla on oltava erityisen tarkkana.

Liikenneturva selvitti suomalaisten tietämystä liikennemerkeistä ja -säännöistä kyselytutkimuksella. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 060 henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?