Tämä taksi kääntää päät Kuopiossa – ”Asiakkaana ollut pariskunta viihtyi pari tuntia kiertoajelulla”

Taksin ei tarvitse aina olla Mercedes-Benz tai Škoda. Se voi olla myös paljon polttoainetta kuluttava Cadillac DeVille.

Cadillac Sedan DeVille on vuosimallia 1959. Elvis Presley ajeli samanlaisella autolla Yhdysvalloissa.

16.9.2020 6:55

Taksit nousivat suureksi puheenaiheeksi heinäkuussa 2018. Silloin voimaan tulleen taksiuudistuksen vaikutukset koettiin monin paikoin kielteisinä.

Perinteinen puheenaihe on myös se, mikä automalli sopii parhaiten taksikäyttöön. Mercedes-Benz kuuluu Suomen suosituimpien taksimerkkien kärkeen. Myös Škodalla tehdään paljon taksimatkoja, mutta Kuopion keskustassa voi nähdä ihan toisenlaisen upean taksin.

Valkoinen Cadillac Sedan DeVille vuosimallia 1959 kääntää päitä Kuopiossa.

– Auto on valkoinen Cadillac Sedan DeVille vuosimallia 1959. Se on samanmallinen, jolla Elvis Presley ajeli aikoinaan Yhdysvalloissa, autoa ajava Dimitri Kirjanen kertoo Ilta-Sanomille.

Hänen mukaansa autolla tehdään paljon keikkoja.

– Se on suosittu, sillä sitä tilataan kiertoajeluille ja juhlakuljetuksiin kuten häihin ja vuosipäivien kunniaksi, hän sanoo.

Dimitri Kirjanen pyörittelee tottuneesti Cadillac Sedan DeVillen rattia.

Autolla ajelu ei syö varmaan paljon polttoainetta?

– Kyllähän V8-moottori syö paljon bensaa, hän kertoo.

Cadillac-harrastajan unelma

Miten auto päätyi teille?

– Yrityksen perustaja Pertti Veijalainen on vuosikymmen sitten päässyt tutustumaan tähän Cadillac-malliin Australiassa asuvan siskon perheen ja sittemmin heidän Los Angelesiin muuttaneen pojan ansiosta. He ovat intohimoisia Cadillac-faneja ja näissä maissa arvostetaan jenkkirautoja todella paljon.

– Yrityksen johtaja Aapo Veijalainen harrastaa V8-autoja. Hän löysi Cadillacin keräilijältä Joensuusta ja se siirtyi Ykkösmatkoille viime talvena.

Jos ajaminen ei ole taloudellista, miten auto muuten sopii teille?

– Se tuo väriä arkielämään ja katukuvaan. Päät kääntyvät kun ajan autolla. Hiljattain sain kyydin autolla Tuusniemelle ja asiakkaana ollut pariskunta viihtyi pari tuntia kiertoajelulla, kuopiolainen kuljettaja sanoo.

V8-moottorilla tarkoitetaan V-moottoria, jossa on 8 sylinteriä. Sylinterit on jaettu kahteen neljän sylinterin muodostamaan riviin. V-kulma kertoo siitä, että sylinteririvit sijaitsevat toisiinsa nähden kulmassa. Yleisin V8-moottorissa käytetty V-kulma on 90 astetta. Leveässä ja matalassa moottorissa, jossa on hyvät sytytys- ja värinäominaisuudet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?