Ilmastopaneeli nostaa esille fossiilista bensiiniä ja dieseliä käyttävien työsuhde­autojen kieltämisen – ”jo lähivuosina”

Suomen Ilmastopaneelin mukaan liikenteen päästöttömyyden edistäminen vaatii asteittaista luopumista fossiilista bensiiniä ja dieseliä käyttävistä polttomoottoriautoista kokonaan.

Liikenteen massiiviset päästövähennystavoitteet alkavat hiljalleen konkretisoitua. Ensimmäisinä päätösvuorossa ovat poliittisesti melko helpot työsuhdeautoihin liittyvät yksityiskohdat. Yksityisautoilussa rasti on useampaa kertaluokkaa hankalampi.

14.9.2020 9:47

Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa luonnoksessa hallituksen esitykseksi hienosäädetään liikenteen työsuhde-etujen verotusta.

Esitykseen kuuluu työsuhdeautojen verotusarvon alentaminen sähköautoille, sähköautojen latausetu työpaikoilla ja julkisilla latauspisteillä, työsuhdematkalipun ja –pyöräedun korottaminen sekä työsuhdesähköauton latauslaitteen laskeminen työsuhde-edun alaiseksi lisävarusteeksi.

Suomen Ilmastopaneelin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä, sillä esitettyjen muutosten vaikutus liikenteen päästöihin on todennäköisesti vain vähäistä.

”Keskeistä on muuttaa nollapäästöisen ja fossiilisen liikenteen hintasuhteita riittävän paljon nollapäästöisen hyväksi. Hintasuhde-eron voisi luoda verotulojen suhteen neutraalimmin, eli vähentämällä samalla polttomoottoriautojen annettua työsuhde-etua”, Ilmastopaneelin asiasta antamassa lausunnossa kirjoitetaan.

Paneelin mukaan ratkaisu keventäisi valtion kustannusrasitetta, joka syntyy nollapäästöisen liikenteen veroedusta.

”Toinen ja merkittävästi radikaalimpi vaihtoehto olisi, että yritysten ei sallittaisi tarjoavan lainkaan fossiilisia polttoaineita käyttäviä autoja työsuhdeautoiksi. Tämä vaihtoehto tulee varteenotettavaksi selvityksen kohteeksi jo lähivuosina, kun hintaero sähkö- ja polttomoottoriautoissa jatkaa kapenemista”, lausunto päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?