Osa suomalaisista voi saada vapautuksen tiemaksuista – ystävien ja sukulaisten tapaamiset voivat silti vähentyä - Autot - Ilta-Sanomat

Osa suomalaisista voi saada vapautuksen tiemaksuista – ystävien ja sukulaisten tapaamiset voivat silti vähentyä

HSL:n teettämä ”Tiemaksujen teknistoiminnallinen esiselvitys” -niminen dokumentti antaa viitteitä siitä, keihin hallituksen suunnittelemat tiemaksut ovat osumassa pahiten.

On mahdollista, että tiemaksuista voisi saada alennusta tai jopa vapautuksen esimerkiksi sosiaalisin perustein.­

11.9. 7:01

Helsingin seudun liikenteen (HSL) FLOU Oy:ltä tilaaman esiselvityksen mukaan Sanna Marinin (sd) hallituksen hallitusohjelmaan sisältyvillä tiemaksuilla on myös runsaasti sosiaalisia vaikutuksia, sillä tasaveron kaltaiset liikkumismaksut kohdistuvat herkästi suhteellisesti enemmän pieni- kuin hyvätuloisiin.

Tiemaksujen toteuttamisen kannalta haavoittuvimmassa asemassa olevista ryhmistä selvitys mainitsee erityisesti pienituloiset kaupunkiseutujen reuna-alueilla asuvat autoilijat, joilla ei ole varaa hankkia vähäpäästöisiä ajoneuvoja tai ylipäätään sujuvaa mahdollisuutta joukkoliikenteen käyttöön.

Selvityksen mukaan tiemaksut voivat vaikuttaa myös niiden piirissä liikkuvien ihmisten sosiaalisten kontaktien määrään ja laatuun.

Esimerkiksi Lontoossa toteutettu tiemaksuvyöhykkeen länsilaajennus on jo todistetusti vähentänyt merkittävästi matkoja, joiden tarkoituksena on ollut tavata ystäviä tai perheenjäseniä.

Selvityksessä esitetäänkin, että tiemaksujen ”negatiivista kohdentumista” voitaisiin lieventää muodostamalla hinnoitteluun erilaisia alennusperusteita tai jopa tiemaksuista kokonaan vapautettuja ihmisryhmiä kuten esimerkiksi liikuntavammaiset.

Juttua muutettu klo 11: Selvityksen HSL:lle tehneen konsulttitoimiston nimi korjattu oikeaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?