Autokauppias varoittaa: Moni hybridi­auton omistaja tekee virheen, joka pilaa jälleenmyynti­arvon - Autot - Ilta-Sanomat

Autokauppias varoittaa: Moni hybridi­auton omistaja tekee virheen, joka pilaa jälleenmyynti­arvon

Hybridiautojen suosio kasvaa kohisten, mutta samalla myös virheet sähköistettyjen autojen takuu- ja huoltoasioissa ovat yleistyneet.

Autoliikeketju Jarmo Rinta-Joupin tilastojen mukaan kesä-elokuun aikana ketju myi käytettyjä hybridiautoja 138 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuosi sitten.­

3.9. 7:02

Havainnosta kertoo autoliike J. Rinta-Joupin myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni. Hänen mukaansa moni suomalainen ei ajattele autonsa jälleenmyyntiarvoa pitkällä aikavälillä valitessaan huoltopaikkaa.

– Ihminen saattaa olla onnellinen säästäessään huoltokuluissa pieniä summia, mutta uuden auton takuun kannalta tilanne ei ole optimaalinen, mikäli hybridiauton huolto on suoritettu muualla kuin valtuutetussa merkkihuollossa, Ala-Hakuni sanoo.

– Jotkut valmistajat tarjoavat jopa kahdeksan vuoden akkutakuita tiettyihin hybridimalleihin, mutta nämä edellyttävät ennen kaikkea merkkihuoltoliikkeen palveluiden käyttöä pysyäkseen voimassa.

Ala-Hakunin mukaan joissain tapauksissa pitkät takuut ovat keskeytyneet ennen aikojaan edellä mainituista syistä. Tapauksia ei Ala-Hakunin tiedossa ole useita, mutta yksikkökohtaiset kustannukset voivat olla isoja, hän korosti IS:lle.

– Akuston hinta voi olla kahdeksantuhatta euroa, Ala-Hakuni sanoo.

Mitkä tahansa autokorjaamot voivat tehdä sähköistettyjen autojen määräaikaishuoltoja myös silloin kun auto kuuluu yhä valmistajan tai maahantuojan antamaan takuuajan piiriin, kunhan työ tehdään annettujen ohjeiden mukaisesti ja käyttäen alkuperäisiä varaosia.

Ala-Hakunin mukaan ongelmat voivat alkaa, jos auton omistaja ei saa huoltokirjaan merkintää tarkistuksesta. Ala-Hakunin mukaan kaikissa huoltotöitä tekevissä yrityksissä ei ole pääsyä sähköiseen huoltokirjaan (paperiset huoltokirjat kun alkavat olla jo historiaa). Tällöin valmistaja tai maahantuoja voi vedota puutteelliseen huoltokirjaan.

– Lyhyen aikavälin säästö huoltokuluissa ei kuitenkaan kannata, sillä takuulla on suuri merkitys auton arvoon siinä vaiheessa, kun tekee mieli vaihtaa auto muutaman vuoden sisään uuteen. Joissakin tapauksissa takuun menetys tarkoittaa jopa tuhansien eurojen jälleenmyyntiarvon alenemista, Ala-Hakuni varoittaa.

Autoalalla vallitsevan käytännön mukaan takuuseen voi vaikuttaa myös se, että mikäli auton myyjä esimerkiksi antaisi takuuajan ylittävän lisäturvan, niin tämän jatkoajan osalta autokauppiaalla on oikeus edellyttää ostajalta kauppiaan huoltopalveluiden käyttämistä.

Traficomin mukaan kesäkuun loppuun mennessä liikennekäytössä oli 6 432 täyssähköautoa ja 33 883 ladattavaa hybridihenkilöautoa. Vuoden 2015 lopussa vastaavat lukemat olivat 614 ja 973.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohje

Kuluttaja voi valita autonsa määräaikaishuoltopaikan itse, mutta huollot on tehtävä huolto-ohjelman mukaisesti. Jos määräaikaishuolto teetetään muualla kuin ns. merkkikorjaamossa, kannattaa varmistaa, että huolto suoritettaan valmistajan Suomessa voimassaolevan huolto-ohjelman mukaisesti.

Jos määräaikaishuollossa on tehty virhe tai huollon laiminlyönti on aiheuttanut autoon vian, myyjä, valmistaja tai maahantuoja voi kieltäytyä vastaamasta vian korjaamisesta tai muusta hyvityksestä, jotka niille takuuehtojen tai virhevastuun perusteella muuten kuuluisivat. Jos huollon laiminlyönnillä ja ilmenneellä vialla ei ole minkäänlaista syy-yhteyttä, myyjä, valmistaja tai maahantuoja eivät voi vetäytyä vastuustaan pelkästään huollon laiminlyönnin johdosta.

Kuluttaja voi teettää autolleen myös varsinaiseen huolto-ohjelmaan kuulumattoman työn, esimerkiksi lisäruostesuojauksen, jos tällainen toimenpide ei johda auton vahingoittumiseen.

Takuunantaja saa vaatia, että takuun perusteella tehtävät korjaukset tehdään takuunantajan määräämässä korjaamossa.

Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Lisätty juttuun 2.9.2020, klo 8.25.

Lisätty 2.9. klo 11.30 Ala-Hakunin lausunto huoltokirjamerkintöjen tarpeellisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?