Ulkomailla lomailleen miehen katsastamaton auto vietiin varastoon ja myytiin huuto­kaupassa 640 eurolla

Katsastamaton auto toimitettiin Vantaan kaupungin varastoon, josta omistaja olisi voinut lunastaa sen takaisin. Kun hän ei lunastanut autoaan, se myytiin huutokaupalla.

Taloyhtiön isännöinnistä vastaavan yhtiön ja asukkaan välinen kiista katsastamattoman auton säilyttämisestä taloyhtiön pysäköintipaikalla tuli kalliiksi omistajalleen. Kuvassa hylättyjen autojen varastoalue Helsingin Tattarisuolla.

2.9.2020 6:49

Taloyhtiön isännöinnistä vastaavan yhtiön ja asukkaan välinen kiista katsastamattoman auton säilyttämisestä taloyhtiön pysäköintipaikalla tuli kalliiksi omistajalleen.

Noin 60-vuotias auton omistaja lähti ulkomaille kesällä 2017 ja palasi reissusta kuukausia myöhemmin syksyllä.

Miehen auto seisoi lomamatkan ajan vantaalaisen taloyhtiö autopaikalla. Hän ei ollut tehty autopaikasta sopimusta taloyhtiön kanssa, mutta maksoi siitä vuokraa oma-aloitteisesti.

Taloyhtiön hallitus vaati auton omistajaa viemään autonsa pois. Omistajaa yritettiin tavoittaa huonolla menestyksellä. Lopulta taloyhtiö antoi kaupungille siirtopyynnön. Auto kuljetettiin Vantaan kaupungin varastoon omistajan jatkaessa lomaansa ulkomailla vielä kuukauden ajan.

Kotimaahan tultuaan omistaja alkoi kaivata menopeliään. Hän etsi sitä parin viikon ajan. Lopulta hän teki rikosilmoituksen.

Kun omistajalle selvisi, että auto oli myyty 640 eurolla huutokaupassa, hän alkoi vaatia isännöinnistä vastaavalta yritykseltä 16 000 euron korvauksia ja 175 euron oikeuskuluja.

Auton katsastus oli umpeutunut omistajansa lomamatkan aikana. Miehen kertomuksen mukaan taloyhtiö oli ilmoittanut, että katsastamattomat autot hinataan pihasta pois. Taloyhtiö muistutti myös, että omistajalla ei ollut voimassa olevaa sopimusta parkkipaikasta.

Käräjäoikeus käsitteli miehen nostaman kanteen kesäkuussa. Isännöintiyhtiö vaati kanteen hylkäämistä ja lähes 3 000 euron oikeudenkäyntikuluja auton omistajalta. Kanteen hylkäämistä yhtiö perusteli taloyhtiön autopaikkasäännöillä. Säännöt kieltävät katsastamattoman auton pitämisen autopaikalla.

Isännöintiyhtiö muistutti lisäksi, että päätöksen oli tehnyt taloyhtiön hallitus ja että perusteita vahingonkorvausvaatimukselle ei ole, sillä omistajalle oli ilmoitettu auton siirrosta etukäteen. Isännöintiyhtiö korosti myös, että myyntipäätöksen teki Vantaan kaupunki.

Isännöintiyhtiö muistutti vielä, että omistajalla oli kolme kuukautta Suomeen tulonsa jälkeen aikaa hakea auto kaupungin varastosta, mutta hän kieltäytyi siitä. Yhtiö totesi, että vahinko oli omistajan omaa syytä.

Käräjäoikeus toteaa ratkaisussaan, että käytöstä poistetun auton säilyttäminen pysäköintipaikalla oli sääntöjen vastaista. Omistaja ei vedonnut ratkaisun mukaan yhteenkään sellaiseen seikkaan, joka teki isännöintiyhtiöstä vastuullisen aiheutuneeseen vahinkoon.

Käräjäoikeus hylkäsi kanteen ja auton omistajan on maksettava kiistan oikeudenkäyntikulut, jotka ovat noin 3 100 euroa.

Omistaja valitti ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen. Hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa. Ratkaisu tehtiin viime perjantaina.

Ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, jos se myöntää valitusluvan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?