Mittarilukema oli ihan muuta kuin kauppakirjassa seisoi – sähkö­posti­viesti näytteli ratkaisevaa osaa riidassa

Käytetyn auton mittarilukema osoittautui muuksi kuin kauppakirjaan oli merkitty.

Kia Vengan mittarilukema osoittautui kaupanteon jälkeen suuremmaksi kuin ostajalle uskoteltiin. Arkistokuva.

Kuluttaja osti auton, jolla olikin ajettu 10 000 kilometriä enemmän kuin alun perin oli kerrottu. Auton ostanut ja myyjäliike ajautuivat kiistaan kaupan purkamisesta. Kuluttajariitalautakunta suositti kauppahinnan palauttamista ostajalle.

Näin asiat etenivät.

Kuluttaja osti vuosi sitten Kia Venga -mallisen auton 16 510 eurolla. Auto oli alun perin otettu käyttöön vuonna 2016.

Kauppakirjan mukaan autolla oli ajettu 38 000 kilometriä. Lukema osoittautui vääräksi. Oikeasti Kialla oli ajettu kaupantekohetkellä 48 400 kilometriä.

Riidatonta oli, että kaupasta sovittiin virheellisellä kilometrilukemalla.

Ostajan ja myyjäliikkeen kesken tuli riita siitä, oliko kyse myyjän vastuulla olevasta virheestä ja oliko ostajalla oikeus purkaa kauppa tai saada hinnanalennusta.

Kuluttaja vaati kaupan purkua tai 1 560 euron hyvitystä väärän mittarilukeman vuoksi. Hyvitysvaatimus oli laskettu 15 sentin kilometrikorvauksen mukaan.

Myyjäliike kiisti vaatimuksen, mutta oli kuitenkin valmis hyvittämään 500 euroa.

Myyjä totesi ostaja käyneen liikkeessä, kun hänen vaihtoautonsa oli arvioitu. Sitova sopimus tehtiin vasta, kun kuluttaja haki auton. Kauppa tehtiin etäviestimiä käyttäen.

Myyjän mukaan kyse ei ollut etämyynnistä ja ero oikeaan kilometrimäärään oli niin pieni, ettei se olisi juurikaan vaikuttanut kauppahintaan.

Kuluttajansuojalain mukaan etämyyntisopimuksella tarkoitetaan kauppaa, joka tehdään siten etteivät osapuolet ole samaan aikaan läsnä, ja jonka tekemiseen käytetään yhtä tai useampaa etäviestintä.

Etäviestimellä tarkoitetaan puhelinta, postia, televisiota, tietoverkkoa ja muuta välinettä.

Kuluttajasuojalain mukaan kuluttajalla on oikeus peruuttaa sopimus viimeistään 14 päivän kuluttua sopimuksen tekemisestä tai tavaran vastaanottamisesta.

Autokauppa oli neuvoteltu sähköpostitse, ja myyjäliike lähetti ostajalle kauppakirjaluonnoksen sovituilla ehdoilla. Ostaja vastasi myönteisesti kauppaan sähköpostitse.

Autoa ei toimitettu ostajan lähellä olevaan liikkeeseen ennen sopimuksen hyväksymistä, eikä ostaja voinut tutustua siihen ennakolta.

Kun auto tuli liikkeeseen, kävi ostajan edustaja paikalla, jolloin arvioitiin vaihtoauto ja allekirjoitettiin lopullinen kauppakirja.

Kuluttajariitalautakunnan ratkaisun mukaan sitova kauppa tehtiin sähköpostilla. Liikkeessä käynti liittyi ainoastaan ajoneuvon hallinnan luovutukseen ja vaihtoauton arviointiin. Kauppaa koskevat neuvottelut oli ratkaisun mukaan käyty etäviestimillä ostajan näkemättä autoa.

Lautakunta katsoi, että kyse oli etämyynnistä, koska kauppa oli sovittu sitovasti jo ennen ostajan edustajan käyntiä liikkeessä.

Koska kyse oli etämyynnistä ja ostaja ilmoitti halustaan kaupan purkuun 14 päivän määräajassa, suositti lautakunta yksimielisesti kaupan purkamista ja 16 400 euron palauttamista ostajalle. Ratkaisu tehtiin kesäkuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?