Ajoneuvojen ja niiden osien jälleenmyyjille uusia velvollisuuksia 1. syyskuuta alkaen - Autot - Ilta-Sanomat

Ajoneuvojen ja niiden osien jälleen­myyjille uusia velvollisuuksia 1. syyskuuta alkaen

Ajoneuvojen ja erillisten osien jälleenmyyjille tulee koko joukko aiempaa tarkemmin määriteltyjä velvollisuuksia, Traficom tiedotti keskiviikkona.

Uusien velvollisuuksien voi nähdä kasvattavan piirun verran kuluttajan asemaa ajoneuvoja tai niiden osia hankittaessa.

26.8.2020 12:32

Liikenteen turvallisuusviraston mukaan ajoneuvojen ja erillisten osien jälleenmyyjille uudet velvollisuudet astuvat voimaan 1. syyskuuta. Taustalla on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus, jolla turvataan sekä yritysten että kuluttajien asemaa.

Ennen kuin asiakas ostaa ajoneuvon tai autoon kuuluvia osia, jälleenmyyjän huolehdittava siitä, että ajoneuvoissa on lakisääteinen kilpi tai tyyppihyväksyntämerkki, vaaditut asiakirjat, ohjeet ja turvallisuustiedot virallisilla kielillä. Lisäksi tuotteen pakkauksesta tai asiakirjasta on löydettävissä valmistajan ja maahantuojan tunnistetiedot.

Jälleenmyyjän on kerrottava pyynnöstä tyyppihyväksyntä- tai markkinavalvontaviranomaiselle (Suomessa Traficomille) tiedot toimitusketjuista.

Jälleenmyyjää koskevat tiukemmat vaatimukset, jos se myy ajoneuvoa tai sen osaa omalla nimellään tai tavaramerkillään tai muuttaa niitä siten, että ne eivät ole välttämättä enää sovellettavien vaatimusten mukaisia. Samat vaatimukset koskevat EU-alueen ulkopuolella valmistettuja, E-tyyppihyväksynnän mukaisia ajoneuvon osia. Jälleenmyyjä vastaa myös osien käyttöönotosta silloin kun valmistajan edustajaa ei ole mahdollista määrittää unionin alueella.

Ajoneuvoa tai sen osaa, joka ei ole vaatimusten mukainen, ei saa laittaa myyntiin ennen kuin se on vaatimusten mukainen. Jos jälleenmyyjä huomaa, että ajoneuvo tai sen osa ei täytä vaatimuksia, siitä on ilmoitettava valmistajalle, maahantuojalle ja EU-tyyppihyväksynnän myöntäneelle hyväksyntäviranomaiselle.

Lisäksi syyskuun 1. päivänä voimaan astuvan puiteasetuksen mukaisesti jälleenmyyjän on viipymättä ilmoitettava yksityiskohtaiset tiedot vakavasta riskistä valmistajalle, maahantuojalle ja Traficomille.

Juttua korjattu 27.8.2020 kello 19.23: Jutussa kerrottiin ensin, että jos kuluttaja haluaa tietää ajoneuvojen ja osien toimitusketjut, jälleenmyyjän on hankittava tiedot. Traficomin mukaan kuitenkin vaatimuksena on, että jälleenmyyjän on kerrottava pyynnöstä tyyppihyväksyntä- tai markkinavalvontaviranomaiselle tiedot toimitusketjuista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?