Polttoaineiden jo tapahtunutta veron­korotusta vastaan kerätään nyt kansalais­aloitetta – keskustan ja vihreiden termit eroavat mielen­kiintoisesti toisistaan

Liikennepolttoaineiden hinnat kuuluvat hallituksen ilmastotavoitteiden kuumiin kysymyksiin.

Vihreiden vaatimuksissa polttoaineista puhutaan verotuen muodossa, kun taas keskusta sanoo estävänsä ”polttoaineverojen” nostamisen.

14.8.2020 17:45

”Uusi polttoainevero on kumottava. Kaikki suomalaiset eivät asu Helsingissä jossa julkinen liikenne on erittäin hyvä. Kallis bensa vaikeuttaa ihmisten työssäkäyntiä huomattavasti alueille, joissa julkinen liikenne ei ole tarpeeksi hyvä työmatkoihin. Polttoaineen hinta nousee erittäin absurdeihin lukuihin.”

Näin kuuluu nyt yksi verkosta löytyvistä virallisista kansalaisaloitteista, jossa siis vaaditaan tämän kuun alussa voimaan astuneiden polttoaineverojen korotusten kumoamista.

Aloitteen alku on kuitenkin ollut melko vaatimaton, sillä tätä kirjoitettaessa kasassa on vasta reilut 700 nimeä vaaditusta 50 000:sta.

Nimien takaa löytyy joka tapauksessa 1.8. voimaan astunut bensiinin ja dieselin valmisteverojen nousu, jossa kyseisten hyödykkeiden arvonlisäverolliset hinnat nousivat noin 6–7 senttiä litralta – mikä on samalla viime vuosikymmenten ehdoton ennätys.

Prosenteissa mitattuna bensiinin osalta kyse on noin kahdeksan ja dieselin lähes 13 prosentin suhteellisesta korotuksesta.

Suurimmalta osalta kansalaisia pienet hinnankorotukset näyttävät menneen ilman ongelmia läpi, mutta viimeiseksi ne eivät taatusti jää.

Seuraavaksi erilaiset polttoaineisiin liittyvät verokomponentit noussevat nimittäin esiin jo ensi viikolla, kun hallitus alkaa puida niin sanotussa budjettiriihessä eli valtion talousarvion poliittisessa käsittelyssä vuoden 2021 budjettia.

Hallituspuolueista vihreät on jo ehtinyt vaatia kyseisen riihen osalta polttoaineisiinkin liittyvien ympäristölle haitallisten verotukien poistosuunnitelmaa, kun taas keskusta on selväsanaisesti ilmoittanut estävänsä kaikenlaiset uudet ”polttoaineverojen” nostohankkeet.

Lopputuloksesta saattaa kuitenkin tulla vielä varsin mielenkiintoinen pitkän aikavälin kompromissi, sillä veroteknisesti dieselpolttoaineen verotuki ja esimerkiksi dieselin sekä bensiinin valmisteverot (ns. polttoaineverot) eivät ole lainkaan sama asia.

Ja erittäin selvää on sekin, ettei hallituksen erittäin kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa voi käytännössä toteuttaa täysimääräisesti ilman kipeitäkin autoiluun kohdistuvia muutoksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?