Ovatko suomalaiset sähköautoilijat olleet autoihinsa tyytyväisiä? Entiset diesel- ja bensa-autoilijat eroavat toisistaan selvästi

Latausmahdollisuus kotona on yksi selkeimmistä sähköauton hankintaan vaikuttavista yksityiskohdista.

Sähköauton latausjohdot kulkevat tyypillisesti mukana autossa. Kotilataajat käyttävät myös nopeammin käsillä olevaa kiinteää johtoa.

7.8.2020 7:01

Ovatko sähköautoilijat olleet tyytyväisiä autoihinsa? Onko täyssähköautoilijoiden kokemuksista ja ajotavoista tehty tutkimuksia Suomessa?

Sähkötekniikan diplomi-insinööri ja Energiateollisuus ry:n asiantuntija Tuukka Heikkilä, Suomen Autoteknillinen Liitto SATL ry:n puheenjohtaja ja Taitotalon kehitysjohtaja Kari Kaihonen, Metropolian autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho, sähkö- ja hybridiajotekniikan kouluttaja ja asiantuntija Frans Malmari Diagnolta sekä kolme muuta autotekniikan alan suomalaista asiantuntijaa vastaavat tähän kysymykseen seuraavasti, referoimalla Autoalan Keskusliittoa sekä Autotuojat ja -teollisuus ry:tä edustavan Autoalan tiedotuskeskuksen aiheesta tekemää tutkimusta:

Autoalan tiedotuskeskus on tehnyt tutkimuksen, jossa selvitettiin sähköautojen sekä ladattavien hybridien käyttö- ja lataustapoja. Otokseen poimittiin satunnaisesti 5 000 ladattavan auton haltijaa. Ohessa muutama ote tutkimuksen tiivistelmästä:

”Ladattavien autojen tyytyväisyyttä nykyisen ladattavan autonsa ominaisuuksiin ja myönteistä suhtautumista ladattaviin autoihin kuvaavat myös arviot seuraavan auton todennäköisestä käyttövoimasta. Vastaajien näkemystä eri käyttövoimien houkuttelevuuteen selvitettiin kysymyksellä, jossa vastaajaa pyydettiin arvioimaan, kuinka todennäköisesti hän päätyisi bensiini-, diesel- tai kaasuautoon tai ladattavaan autoon, jos auton vaihto olisi ajankohtaista juuri nyt.”

”Ladattavan hybridien käyttäjistä yli 90 % voisi hankkia myös seuraavana autonaan ladattavan hybridin ja noin 65 % täyssähköauton. Täyssähköauton käyttäjistä vain noin 15 % piti todennäköisenä, että päätyisi seuraavassa autonhankinnassaan bensiini-, diesel- tai kaasuautoon, mutta lähes puolet arvioi ladattavan hybridin mahdolliseksi seuraavan auton käyttövoimaksi.”

”Ladattavat autot ovat suhteellisen nuoria, sillä niiden määrä on kasvanut varsinkin vuosina 2018–2019. Otoksen autojen keski-ikä oli hieman alle 2 vuotta. Täyssähköauto oli hankittu useimmin bensiiniauton tilalle, ladattava hybridi sen sijaan korvasi kotitaloudessa useimmin dieselauton.”

”Tulosten perusteella sähköauton hankinnan polku etenee täyssähköautoa hankkivilla useammin siten, että kotitaloudessa on jo aiemmin kokemuksia ladattavista autoista. Noin kaksi kolmasosaa ladattavien autojen haltijoista asuu omakotitalossa, jossa auton lataaminen on yleensä toteutettavissa ilman suuria lisäkustannuksia.”

”Tärkeimmät syyt ladattavan auton hankintaan olivat vähäpäästöisyys ja mahdollisuus auton lataamiseen kotona. Kotilatausmahdollisuus rajaa jyrkästi sähköauton hankintaa– noin 90 prosenttia sähköauton hankkineista arvioi kotilatausmahdollisuuden tärkeäksi käyttövoiman valintakriteeriksi.”

”Ladattavien hybridien sähköllä ajon osuus oli 53 prosenttia. Ladattavien autojen käyttäjien toiveet latausinfran kehittämiseen kohdistuivat yleisimmin maksujärjestelmien kehittämiseen, julkisen latauspisteverkon laajentamiseen erityisesti päätieverkon varrella, latauksen hinnoitteluun ja kotilatausmahdollisuuksien parantamiseen. Täyssähköauton käyttäjien ensisijainen toive on pikalatausasemien rakentaminen siten, että myös pitkiä matkoja olisi vaivatonta tehdä sähköautolla.”

Koko vastauksessa siteerattu tutkimus löytyy Autoalan Tiedotuskeskuksen sivuilta.

Lisää kyseisen joukon ratkottavaksi päätyneitä sähköautokysymyksiä vastauksineen löydät oheisista linkeistä. Vastauksen lähde: Suomen Autoteknillinen Liitto (2020): Kysymyksiä sähköautoista – SATL:n asiantuntijat vastaavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?