Kaikkia uusien liikenne­merkkien ihmisiä ei muutettukaan sukupuoli­neutraaleiksi – merkissä G20 edelleen mies ja nainen - Autot - Ilta-Sanomat

Kaikkia uusien liikenne­merkkien ihmisiä ei muutettukaan sukupuoli­neutraaleiksi – merkissä G20 edelleen mies ja nainen

Myös sarvipäinen uroshirvi on säilynyt kuvastossa, todennäköisesti paremman erottuvuutensa takia.

Ulkoilualuemerkin ihmishahmoja ei ole muutettu pallopäisiksi tikkuhenkilöiksi kuten muissa hahmomerkeissä.­

6.8. 11:36

Uuden tieliikennelain myötä liikennemerkeistä ovat hävinneet selvästi tunnistettavissa olevat sukupuoliroolit, kuten käsi kädessä kulkeva tyttö ja poika sekä hiekkaa lapioiva mies.

Vai ovatko todella?

Laista löytyy nimittäin yhä liikennemerkki, jonka vanhoihin sukupuolirooleihin ei ole jostain syystä koskettu. Ei sen paremmin seksuaalisuusroolien häivyttämisen kuin hahmojen selkeyttämisenkään muodossa.

Modernisoitujen liikennemerkkien tikkuhahmot eivät ole asentojensa osalta yhtä reippaan dynaamisia kuin vanhat. Myös sukupuolirooleihin leimaavat erot kuten hiustyylit on poistettu.­

Kyseinen merkki on hallinnolliselta nimeltään ”G20 Ulkoilualue”, ja sen tehtävänä on nimensä mukaisesti opastaa tiellä liikkujia ulkoiluun liittyvien liikunta- ja virkistysmahdollisuuksien pariin.

Mainitussa ulkoilualuemerkissä esiintyvät hahmot on helppo mieltää perinteiseksi heteroseksuaaliseksi ydinperheeksi, mitä korostaa merkin suunnitteluajankohta.

Rooliasetelmaa korostavat myös ulkoilualuemerkissä selvästi havaittavissa olevat pituuserot sekä suurikokoinen reppu, jonka kantaminen on ehkä fyysisistä syistä annettu nimenomaan stereotyyppisen miehen näköisen hahmon tehtäväksi.

Ovatko kuvassa vasemmalta lukien lapsi, nainen ja mies? Todennäköisesti kyllä, sillä merkki G20 on suunniteltu aikana, jolloin valtavirrasta poikkeavat perheroolitukset eivät esiintyneet yleisessä keskustelussa siinä määrin kuin nykyään. Tuolloin liikennemerkeissä ei esimerkiksi esiintynyt lyhyitä pitkätukkaisia miehiä tai mekko päällä kulkevia poikia.­

Ilta-Sanomat ei tavoittanut suunnittelijaa tai hallintovirkahenkilöä joka olisi osannut vastata kysymykseen siitä, miksi lakiin on yhä jätetty yksi sukupuoliroolittunut liikennemerkki.

Tai oikeastaan niitä on olemassa kaksi, sillä hirvivaaramerkissäkin komeilee yhä sarvipäinen uroshirvi.

Hirvimerkin osalta uroksen mukanaolo ei kuitenkaan ole kovinkaan suuri arvoitus, sillä naarashirven sarvettomuus mahdollistaisi hirvimerkin vaarallisen sekoittamisen muihin eläinvaaramerkkeihin ja todennäköisesti laimentaisi koko merkin merkitystä.

Tänä vuonna voimaan tullut merkkiuudistus ei suinkaan ollut lajissaan ensimmäinen. Esimerkkinä muutama vuosikymmen sitten retkeilijöiden sukupuolet olivat nykyistäkin tunnistettavampia. Myös silloin reppua kantoi miesoletettu henkilö.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?