Nastarenkaiden alueellinen kieltäminen on nyt käynnistynyt – kansalaiskysely auki - Autot - Ilta-Sanomat

Nastarenkaiden alueellinen kieltäminen on nyt käynnistynyt – kansalaiskysely auki

Helsingin kaupunki on käynnistänyt selvitystyön, jossa määritellään periaatteet nastarenkaiden käytön rajoittamiseen.

Alueelliset nastarengaskiellot saattavat olla todellisuutta mahdollisesti jo ensi talvena. Ensimmäisenä kiellot astunevat voimaan Helsingissä.­

5.8. 15:14

Kesäkuussa 2020 astui voimaan uusi tieliikennelaki, joka ei enää velvoita käyttämään talvirenkaita tiettynä aikana. Talvirenkaita on kuitenkin jatkossakin käytettävä, mikäli sää tai keli näin edellyttävät.

Uuden tieliikennelain myötä laillistettiin myös uusi nastakieltomerkki, jonka ainakin Helsingin kaupunki haluaa nyt ottaa käyttöön.

Helsingissä ilmanlaatu on pääsääntöisesti kaupungin mukaan hyvä, mutta joillakin katuosuuksilla ilmanlaadun paraneminen sekä rengasmelun väheneminen voisi kuitenkin olla nastarengaskiellon myötä hyvinkin mahdollista.

Muitakin syitä nastarengaskieltoon saattaa tosin olla, sillä nastat pitävät kitkarenkaita paremmin erityisesti jäisiksi kiillottuneissa risteyksissä.

Kitkojen mahdollinen pidempi jarrutusmatka voi siis siten kelvata hyvin myös yhdeksi uudeksi lisäsyyksi viime vuosina suorastaan trendiksi nousseisiin kaupunkinopeusrajoitusten alentamisiin – joiden taustalta löytyy muun muassa pyöräilyn ja julkisen liikenteen suhteellisen nopeuskilpailukyvyn nostaminen.

Erityisen paljon nastallisista renkaista hyötyvät jäisillä pinnoilla ajavat raskaat henkilö- ja pakettiautot.

Parhaillaan auki on joka tapauksessa uunituore kysely, jossa Helsingin kaupunki etsii kansalaisilta mielipiteitä ja vinkkejä muun muassa siihen, mitkä pääkaupungin katuosuudet olisi syytä määritellä nastarenkailta kielletyiksi ja mitä liikenneturvallisuustoimenpiteitä voitaisiin tehdä, jotta kitkarenkaiden suhteellinen osuus kasvaisi.

Se on Helsingin kaupungin mukaan kuitenkin jo nyt selvillä, että mahdollisilla nastakieltoalueilla nastarenkain ajaminen koskisi vain läpiajoa, eli tonteille ajaminen olisi edelleen sallittua myös nastat alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?